Na Pelješcu že četrti dan gori na območju Ponikev in pri naselju Janjina. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Na Pelješcu že četrti dan gori na območju Ponikev in pri naselju Janjina. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Dva požara na polotoku Pelješcu na območju Ponikev in pri naselju Janjina pustošita že četrti dan, na Korčuli pa gori že vse od sobote. Najhuje je še vedno na območju občine Smokvica pri vasi Brne, kjer je požar od hiš oddaljen le še sto metrov in kjer je vzpostavljena tudi najmočnejša protipožarna obramba. Kot je sporočil tiskovni predstavnik županijskega štaba za zaščito in reševanje Goran Cvjetinović, so vsi požari še vedno dejavni, dež, ki je v sredo zvečer padel na Pelješcu, pa razmer ni bistveno umiril.

V zraku so tako tudi danes gasilska letala, hrvaška vojska pa pomaga pri transportu in razporeditvi več sto gasilcev, ki prihajajo z različnih koncev države, da bi zamenjali utrujene kolege.

Zagorelo več tisoč hektarjev površin
Za zdaj naj bi v požarih na Pelješcu in Korčuli zgorelo več kot tisoč hektarjev površin, večinoma borovega gozda, ter veliko domačih živali, vinogradov, gospodarskih objektov in vozil. Na Hrvaškem ob tem poudarjajo, da je najpomembneje, da ni bilo človeških žrtev. Po izbruhu požara na Pelješcu so evakuirali več deset ljudi, v sredo zvečer pa se je zaradi poškodovane ceste na Pelješcu prevrnila gasilska cisterna, pri čemer sta bila dva gasilca lažje poškodovana.

Hrvaška komercialna Nova TV je v sredo zvečer poročala, da so piloti gasilskih letal obvestili, da naj bi videli piromana, kako je podtaknil ogenj. Ta informacija ni uradno potrjena, preiskava o vzrokih velikanskih požarov in ocenjevanje škode pa bosta sledila, ko bodo požare pogasili.