Ogenj je izbruhnil v ponedeljek ob 23.00. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Ogenj je izbruhnil v ponedeljek ob 23.00. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Hrvaška
V požaru na Korčuli je zgorelo 500 hektarjev gozda, oljčnih nasadov in vinogradov. Foto: EPA
Na Hrvaškem se še borijo s požari
Velika požara na Hrvaškem

Moči gasilcev so trenutno bolj usmerjene v pogasitev požara na Pelješcu, pri Smokvici na otoku Korčuli poskušajo požar omejiti. Požar na Pelješcu, ki je zajel 400 hektarjev površine, še ni pod nadzorom, saj veter nenehno spreminja smer in onemogoča načrte gasilcem.

"Na Pelješcu je pravi pekel, saj so požari še vedno aktivni. Na tem območju je gost borov gozd. Tukaj so gasilci iz celotne županije, pomagajo pa nam tudi kolegi iz Splitsko-dalmatinske županije. Zelo smo utrujeni, a se ne damo," je dejal po poročanju spletne strani Dubrovački.hr vodja županijskih gasilcev Stjepan Simović. Dodal je, da sta pred gasilci "dolga noč in dolg dan". "Rešujemo ljudi od hiše do hiše. Borimo se z ognjenimi zublji. Škoda je velika, ne vemo še, kolikšna. Ko pogasimo požar na eni lokaciji, izbruhne na drugi. Trenutno gasimo v Lumbardi in Ponikvah, a razmer nimamo pod nadzorom," je še dejal Simović. Kot je za Radio Slovenija poročal Vanja Vardjan, se z ognjem na Pelješcu in Korčuli bojuje več kot 300 gasilcev in 50 vojakov.

V večjem delu Hrvaške so že pretekle dni razglasili rdeči alarm, saj so se ponekod temperature povzpele do 40 stopinj Celzija.

Milanović na prizorišču
Na Pelješac so prišli tudi premier Zoran Milanović in notranji ter obrambni minister, Ranko Ostojić in Ante Kotromanović. Na vprašanje, ali bo država pomagala ljudem, ki jim je požar uničil, kar so imeli, je Milanović po poročanju portala jutarnji.hr dejal: "Država bo na koncu vedno vskočila. Bistveno pa je, da se na prostorih, kjer lahko pride do požara, premoženje pravočasno zavaruje."

V pogovoru za hrvaško javno televizijo HTV je sicer napovedal, da bo država pomagala ljudem, ki jim je ogenj uničil premoženje. Po njegovem mnenju je sicer zdaj najpomembneje, da ni bilo človeških žrtev. Tudi notranji minister Ostojić je dejal, da je zdaj najpomembneje preprečiti človeške žrtve.

Direktor hrvaške uprave za zaščito in reševanje Jadran Perinić je za HTV sicer ocenil, da bodo v sredo uspeli vzpostaviti nadzor nad požari na Pelješcu in Korčuli. Pričakuje namreč, da se bo veter čez noč pomiril in bodo gasilci potem lažje opravili svoje delo. V sredo zjutraj bodo pri gašenju znova pomagala tudi štiri letala, saj ponoči ne morejo gasiti požarov.

Na pomoč priskočili gasilski letali
Požar je v ponedeljek zvečer ob 23.00 izbruhnil pri kraju Pijavičino in ogrozil več hiš, zato so evakuirali okoli 50 krajanov. Ker se je požar razširil, so zgodaj zjutraj evakuirali tudi več prebivalcev bližnje vasi Trstenik. Ko se je zdanilo, sta na pomoč gasilcem prispeli dve gasilski letali. Prebivalci nekaterih otokov so brez električne energije, saj je požar uničil daljnovod. Prebivalce, ki še imajo električno energijo, pa so pozvali, naj omejijo njeno uporabo.

Borov gozd je uničen, pogoreli so vinogradi in nasadi oljk, prav tako je pogorelo več gospodarskih objektov in živina, ki je bila v njih, je poročal Vardjan. Zaradi požara je po podatkih hrvaškega avtokluba zaprta glavna cesta na polotoku med krajema Janjina in Pijavičino, a je mogoč obvoz po lokalnih cestah. V požaru je uničenih tudi več daljnovodov, zato je del Orebića in zahodni del otoka Mljet brez elektrike.

Evakuirane prebivalce iz Pijavičinega in Trstenika so namestili v poslopju osnovne šole v Janjini.

Na Korčuli v plamenih 500 hektarjev zemlje
Medtem gasilci pri Smokvici na otoku Korčula ne morejo pogasiti požara, ki je izbruhnil konec prejšnjega tedna. Potem ko jim ga je nekoliko uspelo lokalizirati, je znova nenadzorovano izbruhnil. Najbolj kritično je pri kraju Brna, kjer ogenj ogroža hiše. Do zdaj je zgorelo več kot 500 hektarjev borovega gozda, oljčnih nasadov in vinogradov.

Po poročanju hrvaških medijev turisti na Pelješcu in Korčuli za zdaj niso v nevarnosti, je še poročal Vardjan.

Gorelo tudi v Istri
Gorelo je tudi v Istri. V velikem požaru, ki je danes izbruhnil blizu Pazina, je po poročanju portala index.hr zgorelo okoli 25 hektarjev gozda in nizkega rastlinja. Požar je bil lokaliziran še pred 18. uro, v gašenju pa je sodelovalo okoli 50 gasilcev.

Okoli 16.30 pa je zagorelo tudi blizu Vodnjana. Požar je bil pogašen ob 18.00. Kot poroča index.hr, je zgorelo 10 hektarjev trave in nizkega rastlinja.

Na Hrvaškem se še borijo s požari
Velika požara na Hrvaškem