Chaney po operaciji okreva v bolnišnici v Virginiji. Foto: Reuters
Chaney po operaciji okreva v bolnišnici v Virginiji. Foto: Reuters

Cheney, podpredsednik ZDA v administraciji Georgea Busha med letoma 2001 in 2009, je v svojih 71 letih življenja preživel že pet srčnih napadov. Prvega je preživel, ko je bil star 37 let. Nazadnje je napad doživel leta 2010, ko so mu v srce vgradili posebno črpalko, ki je prevzela nalogo prešibkega srca. S to napravo srčni bolniki potem po navadi čakajo na presaditev.

Cheneyjeva družina je sporočila, da donatorja ne poznajo, vendar pa mu bodo večno hvaležni za darilo, ki je rešilo življenje. Cheney je na operacijo čakal več kot 20 mesecev. Na zveznem seznamu je 3.100 ljudi, ki čakajo na to operacijo.

Lani so zdravniki v ZDA opravili 2.300 presaditev srca, 330 ljudi pa je med čakanjem na novo srce umrlo. Po presaditvi srca lahko človek preživi le z rednim in dosmrtnim jemanjem posebnih zdravil proti lastnemu imunskemu sistemu, ki bi sicer tuji organ onesposobil.

Srčne okvare na leto zahtevajo življenja 57.000 Američanov. Večino presaditev srca opravijo pri bolnikih, starih med 50 do 64 let. Lani je novo srce dobilo le 332 ljudi, starejših od 65 let. Po operaciji potem 70 odstotkov bolnikov preživi še najmanj pet let, pri starejših od 65 let pa je doba preživetja malce krajša.