Jack Kevorkian je po prihodu iz zapora povedal, da se počuti odlično. Foto: EPA
Jack Kevorkian je po prihodu iz zapora povedal, da se počuti odlično. Foto: EPA

79-letni Kevorkian je zapor zapustil v spremstvu svojega odvetnika, ki je medijem sporočil, da bi "Doktor Smrt" naslednjih nekaj dni rad preživel v miru. Kevorkiana so iz zapora izpustili leto in pol pred minimalnim rokom, ker se je lepo obnašal, a bo naslednji dve leti preživel pod budnim očesom uradnikov za pogojne izpuste.

Kevorkian je bil leta 1999 obsojen na kazen od 10 do 25 let zapora, ker je usmrtil neozdravljivo bolnega 52-letnega Thomasa Youka, ki je hotel umreti. Kevorkian je usmrtitev takrat posnel in posnetek predal medijem, kar ga je nato privedlo pred sodišče.

"Doktor Smrt" odrešil 130 bolnikov
"Doktor Smrt" si je naziv pridobil, ker je 130 na smrt bolnim ljudem pomagal na drugi svet. Izumil je aparat, tako imenovani samomorilski stroj, s katerim so si bolniki lahko sami v žile vbrizgali strup. "Doktor Smrt" tako ni izvršil umora, ampak je na smrt bolnim le pomagal pri samomoru. Pri primeru Thomasa Youka pa tožilstvo Kevorkianu ni moglo pogledati skozi prste in ga je moralo obsoditi za umor druge stopnje.

Izpust "Doktorja Smrt" je v ZDA ponovno obudil razprave o evtanaziji, sam pa je že obljubil, da bo na prostosti ponovno zagovarjal svoja stališča do pomoči bolnikom, čeprav je moral pred prihodom iz zapora obljubiti, da ne bo nikomur pomagal umreti.