Thomasova s svojim mirovništvom ni dala miru niti Baracku Obamu, ki je moral odgovarjati na vprašanja, zakaj vztraja v Afganistanu. Foto: EPA
Thomasova s svojim mirovništvom ni dala miru niti Baracku Obamu, ki je moral odgovarjati na vprašanja, zakaj vztraja v Afganistanu. Foto: EPA
Helen Thomas in Barack Obama
Takole je lani Obama Thomasovi ponudil slaščice, saj na isti dan praznujeta rojstni dan. Foto: EPA

Kritika Izraela je odnesla Thomasovo, ki je iz Bele hiše poročala kar o desetih ameriških predsednikih in je nazadnje delala za medijsko hišo Hearst. Na proslavi meseca ameriško-judovske dediščine v Beli hiši je dopisnica judovskemu novinarju radijske postaje RabbiLive.com na vprašanje, kaj si misli o bližnjevzhodnem sporu, povsem neposredno odgovorila, da je čas, da se Izraelci poberejo iz Palestine.

Potomka libanonskih priseljencev je dodala, da so Izraelci okupirali Palestino, zaradi česar jim je predlagala, naj gredo na Poljsko, v Nemčijo, ZDA ali kamor koli drugam. Dopisnica iz Bele hiše z najdaljšim stažem se je za svoje izjave opravičila, a na svoj način, saj je dejala, da obžaluje izjavo, ki ne odraža njenega prepričanja, da bo mir na Bližnji vzhod prišel šele, ko bosta obe strani priznali potrebo po medsebojnem spoštovanju in strpnosti.

Odpoved govora v šoli
Izjava je močno razburila ameriške judovske organizacije, Belo hišo in tudi njene sodelavce ter prijatelje. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je dejal, da je izjava Thomasove žaljiva in obsojanja vredna, medtem ko je ravnatelj neke srednje šole odpovedal njen govor ob letošnji maturi, saj si po njegovih besedah na šoli ne želijo ljudi, ki širijo nestrpnost.

Thomasova se je po sporni izjavi takoj upokojila in končala novinarsko kariero v Beli hiši, kamor je prišla leta 1960 s tiskovno agencijo United Press International. Ko je to leta 2000 prevzela krščanska organizacija, je začela delati kot kolumnistka časopisa Hearst. Znana je bila po svojem mirovništvu in pogosto je bila trn v peti administraciji Georgea Busha, saj je že od začetka nasprotovala vojni v Iraku.