Heim je bil eden od zadnjih glavnih nacističnih zločincev na begu. Foto: EPA
Heim je bil eden od zadnjih glavnih nacističnih zločincev na begu. Foto: EPA
Dr. Smrt umrl že leta 1992

Lovci na nacistične zločince iz Centra Simona Wiesenthala so dolgo časa domnevali, da se Heim skriva v Južni Ameriki, in so zato lani v Čile poslali celo svoje preiskovalce, saj so bili prepričani, da se skriva v Patagoniji.

Izdajal se je za muslimana
Nemška televizija ZDF je v sredo poročala, da je Heim zaradi raka na črevesju umrl 10. aprila leta 1992 v egiptovski prestolnici Kairo, kjer se je skrival pod lažnim imenom in se izdajal za muslimana. ZDF trdi, da so v hotelu, kjer naj bi živel, našli njegov potni list in druge osebne dokumente. Življenje in smrt v Egipt je med drugim potrdil tudi njegov sin.

Vbrizgavanje strupov v ujetnike
Heim je med drugo svetovno vojno deloval v koncentracijskem taborišču Mauthausen v Avstriji, kjer je na ujetnikih, predvsem Judih, izvajal grozljive medicinske poskuse, kot so operacije brez anestezije, vbrizgavanje bencina, vode ali strupov v žile. Namen njegovih poskuov, zaradi katerih je umrlo na stotine ljudi, je bil, videti, koliko bolečine lahko prenesejo žrtve.

Razočaranje nad smrtjo
Efraim Zurof iz Centra Simona Wiesenthala, ki je bil še lani prepričan, da je Heim živ in da živi v Čilu, je po poročanju ZDF-a dejal, da čaka na dokaze o smrti Heima, preden bo verjel, da je resnično mrtev. Podatki o smrti se mu sicer zdijo verjetni, a ob tem poudarja, da nimamo ne trupla ne groba in tudi ne DNK-ja.

Zurof, ki je vodja izraelske izpostave Centra Simona Wiesenthala, je dejal, da bo sam izredno razočaran, če se bo potrdilo, da je Heim umrl, preden bi mu lahko sodili za njegove zločine.

G. V.

Dr. Smrt umrl že leta 1992