Italijani so v članku ironično zapisali, da še angleški nogomet iz brezna neuspeha rešuje Italijan. Fabio Capello je angleški nogometni selektor. Foto: EPA
Italijani so v članku ironično zapisali, da še angleški nogomet iz brezna neuspeha rešuje Italijan. Fabio Capello je angleški nogometni selektor. Foto: EPA
Berlusconijevo živahno življenje je tema neštetih člankov. Foto: EPA


"Velika Britanija je država, ki jo v žalostnem nazadovanju na vsakem koraku prehiteva Italija," je oster časopis Il Giornale, ki spada v medijski imperij italijanskega premierja Silvia Berlusconija. "Še za preporod v angleški nogometni reprezentanci se je treba zahvaliti italijanskemu vodstvu." Italijanski časopis je kritiziral vlogo Britancev v reševanju ekonomske krize, v nadaljevanju je primerjal italijansko in britansko industrijo, podatke o kriminalu, priseljevanju in celo modi ter turizmu. Seveda so bili vsi kazalci v korist Italiji.

Odgovor na poročanje britanskih medijev
Napad na vse, kar je britanskega, je odgovor na številna poročila britanskih medijev o spolnih škandalih Berlusconija in tudi nedavna poročila pred vrhom G8, v katerih so mediji kritizirali priprave Italijanov na vrh ter celo zapisali, da so morali vajeti prevzeti Američani. "Govorimo o državi, ki jo še vedno mnogi označujejo za svetilnik novinarstva, politike, gospodarstva in športa," piše v članku. "Toda Velika Britanija ni nič več velika."
Berlusconi se ne otepa le pisanja tujih časnikov. La Repubblica, italijanski dnevnik, ki je bil na pročelju razkrivanja o početju premierja, je v ponedeljek zapisala, da je bilo njegovo obnašanje "v popolnem nasprotju z vrednotami Boga in družine, ki jih sicer zagovarja v javnosti", kot tudi osnutkom zakona, ki vpeljuje "ostre kazni za tiste, ki organizirajo prostitucijo, in za tiste, ki imajo spolne odnose s prostitutkami". Berlusconijevi zagovorniki kritično pisanje pripisujejo zaroti, ki naj bi jo skovali italijanska levica in tuji mediji.

"Obračunavali" so tudi britanski in hrvaški mediji
Napeti medijski odnosi med Italijo in Veliko Britanijo niso edini tak primer v zadnjem času. Spomnimo na "obračunavanje" med Veliko Britanijo in Hrvaško. Novinar britanskega BBC-ja Matt Prodger je aprila objavil reportažo o Hrvaški, ki jo je naslovil "Hrvaška v prekletstvu kriminala in korupcije". V njem Hrvaško opisuje kot deželo, v kateri vladata mafija in organizirani kriminal, redki pa niso niti atentati na ugledne in znane osebe. Prodger se je spomnil na umore urednika in sodelavca tednika Nacional, Iva Pukanića in Nika Franjića, in odvetniško pripravnico Ivano Hodak.

V BBC-jevem članku še sledi, da so omenjeni umori, skupaj z naraščajočim številom napadov na novinarje in poslovneže, potrdili, kar nekateri Hrvati menijo že dolgo: da se je Hrvaška znašla v primežu mogočne mafije, katere korenine ležijo v mednarodnem embargu proti Jugoslaviji z začetka 90. let prejšnjega stoletja. Zaradi pomanjkanja trgovinskih dobičkov in prepovedi legitimnih dobav orožja so se nekatere skupine v republikah nekdanje Jugoslavije obrnile k tihotapljenju.

Hrvaška vlada je takrat zaradi omenjenega BBC-jevega članka napovedala, da bo pri britanski vladi vložila oster protest, saj so prepričani, da gre za netočne in zlonamerne ocene.