Zaradi razglasitve vojnega stanja okoli tisoč pripadnikov filipinske vojske nadzoruje mesto Marawi. Foto: Reuters
Zaradi razglasitve vojnega stanja okoli tisoč pripadnikov filipinske vojske nadzoruje mesto Marawi. Foto: Reuters
Evakuacija civilistov.
Kolone vozil s civilisti, ki želijo pobegniti iz mesta, na varnostni točki čakajo na vojaški pregled. Foto: Reuters

V Marawiju na južnem filipinskem otočju Mindanao so izbruhnili srditi spopadi med varnostnimi silami in skrajnimi skupinami, povezanimi s samooklicano Islamsko državo.

Spopadi so izbruhnili med vojaško iskalno akcijo enega izmed voditeljev skrajne skupine Abu Sajaf in trajali več kot 12 ur. V kaosu sta umrla dva vojaka in policist, 12 ljudi je ranjenih.

Medtem civilisti mesto množično zapuščajo, po poročanju BBC-ja je mesto zapustilo že več tisoč ljudi.

Militantna skupina Maute je v večinsko muslimanskem mestu z 200.000 prebivalci zasedla bolnišnico in zapor ter zažgala več stavb, vključno s cerkvijo, poroča BBC.

Obrambni sekretar Delfin Lorenzana je napovedal, da bo okoli tisoč vojakov vsaj do četrtka patruljiralo v Marawiju. Civiliste je opozoril, naj ne zapuščajo svojih domov. "Strelci Mauteja so vsepovsod naokoli, zato vojska ostaja na položajih," je dodal Lorenzana.

Duterte grozi z vojnim stanjem po vsej državi
Predsednik Duterte je medtem prekinil državni obisk Rusije. Preklical je predvideni sestanek z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom in se že vrnil v domovino.

"Naredil bom vse, da zaščitim in ohranim filipinski narod. Za zaščito ljudstva bom morda razglasil vojno stanje po vsej državi," je po poročanju BBC-ja napovedal Duterte.

Filipinski predsednik, rojen na Mindanau, je dejal, da so "teroristi ustavili policijskega poveljnika Mindanaoa na poti domov in ga obglavili", še poroča BBC.

Na pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je Duterte dejal, da Filipini potrebujejo več modernega orožja za boj proti Islamski državi in drugim skrajnim skupinam.