Duterte se je brezkompromisno odločil obračunati z nezakonitimi zdravili. Foto: Reuters
Duterte se je brezkompromisno odločil obračunati z nezakonitimi zdravili. Foto: Reuters

Z novo kampanjo želi Duterte ustaviti širjenje ponarejenega paracetamola, in kot je povedal Salvador Panelo, predsednikov glavni pravni svetovalec, so policiji že ukazali aretacije vseh odgovornih.

Ponarejena zdravila ne ogrožajo samo gospodarstva države, s tem ko povzročajo izgube industriji, ampak so tudi grožnja nacionalni varnosti, saj ogrožajo zdravje večine ljudi, je pojasnil Panelo.

Po njegovih besedah manj kakovostna zdravila prispevajo k odpornosti na antibiotike in tako ogrožajo učinke zdravil, ki rešujejo življenja.

Eden izmed desetih medicinskih izdelkov v državah z nizkim in srednje visokim dohodkom je po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) slabše kakovosti ali ponarejen. Ponarejena zdravila predstavljajo kar deset odstotkov 300 milijard dolarjev vredne svetovne farmacevtske industrije.

V vojni proti mamilom, ki jo je Duterte sprožil po prihodu na oblast junija leta 2016, je policija do zdaj ubila že več kot 4.000 Filipincev, še več pa so jih ubili neidentificirani oboroženi napadalci.

Zaradi nasilne kampanje proti mamilom je Duterte postal tarča kritik številnih v mednarodni skupnosti, medtem ko se filipinska policija izgovarja, da so bili vsi ubiti preprodajalci mamil, ki so se upirali aretaciji.