Obisk Duterteja je minil v prijateljskem tonu. Foto: Reuters
Obisk Duterteja je minil v prijateljskem tonu. Foto: Reuters


Kitajski predsednik Ši Džinping je Dutertejev obisk označil kot "mejnik" in izrazil upanje, da bi ta obisk lahko pomagal "povsem izboljšati" vezi, ki jih je načela sodba sodišča v Haagu, da Kitajska na delu Južnokitajskega morja, ki ga Filipini štejejo za svojega, nima pravice do ozemeljskih zahtev. Gre za izjemno pomembno ozemlje, saj čez Južnokitajsko morje letno pluje za okoli pet bilijonov evrov ladijskih zabojnikov, tako da ni presenetljivo, da si ozemlje lastijo še Brunej, Malezija, Vietnam in Tajvan.

"V ZDA ne bom več hodil, tam nas bodo zgolj žalili. Torej, čas je, da rečemo nasvidenje, prijatelj," je ob prihodu v Peking, v spremstvu močne gospodarske delegacije, dejal Duterte, ki si želi tlakovati pot novi "trgovinski zvezi". Prihod filipinskega predsednika na Kitajsko tako zaznamuje močan odmik od ZDA v zunanji politiki in proti objemu azijske velikanke.

Tesni zaveznici tudi v pobojih
V prijaznih tonih je Duterteja sprejel tudi Ši Džinping, rekoč, da sta Kitajska in Filipini bratski državi in da lahko povsem ustrezno rešujeta spore, kitajski zunanji minister Lju Ženmin pa je dodal, da se bosta državi usedli za mizo in prek pogovorov poskušali rešiti spor.

Na Kitajskem odobravajoče gledajo na potezo Filipinov, da se jim poskušajo prikupiti, čeprav je Duterte zatrdil, da jim ne bo prepustil nikakršne ozemeljske suverenosti. V svoji severni sosedi ima zaveznico tudi pri izjemno trdi politiki preganjanja preprodajalcev in uživalcev drog, ki je na Zahodu sprožila izjemno ogorčenje.

V sredo je filipinski trgovinski minister tako že napovedal, da bo Bank of China Filipinom namenila tri milijarde dolarjev posojil za infrastrukturne naložbe, v četrtek pa je sporočil, da bodo med obiskom podpisali za okoli 13 milijard evrov pogodb.