Filipinski predsednik je že v predvolilni kampanji napovedal, da bo
Filipinski predsednik je že v predvolilni kampanji napovedal, da bo "poklal" preprodajalce in uživalce mamil. V prvih treh mesecih njegovega mandata je bilo v vojni proti mamilom ubitih več kot 3.400 ljudi. Foto: EPA
Vojaške vaje
Američani in Filipinci tokrat sodelujejo na 33 skupnih vojaških vajah. Duterte pravi, da gre za zadnje. Foto: EPA

Nič manj ni bil oster do Evropske unije, ki je prav tako kritizirala njegovo "očiščevalno" politiko. Kot je dejal, je za EU bolje, da "izbere vice, saj je pekel že poln," poroča BBC.

Duterte, ki je prišel na oblast maja, je to izrekel ob začetku skupnih vojaških vaj filipinske in ameriške vojske, za katere sam pravi, da so zadnje. V torkovem govoru lokalnim uradnikom in poslovnežem je Duterte izrazil razočaranje, da ZDA kritizirajo filipinsko taktiko v boju proti trgovanju z mamili, drugače od pozitivne ameriške ocene glede skupnega sodelovanja držav pa je dejal, da je Washington nezanesljiv zaveznik. "Namesto da bi nam pomagali, je prvi, ki nas kritizira, tako da lahko greste k vragu, gospod Obama, lahko greste k vragu."

To še ni bil konec njegove kritike na račun ZDA. "Sčasoma bi lahko v času svojega mandata prekinil odnose z Ameriko. Raje bi se povezal z Rusijo in Kitajsko." Američanom je tudi očital, da so zavrnili prodajo orožja Manili, kar pa bodo po njegovih besedah rešili tako, da ga bodo kupili drugje.

"Če nam ne želite prodati orožja, bom šel k Rusom. Poslal sem generale v Rusijo, kjer so rekli: 'Ne skrbite, imamo vse, kar potrebujete.' In kar zadeva Kitajce, so rekli: 'Samo pridite in podpišite in vse bo dostavljeno,'" je pojasnil morebitne nove strateške povezave.

V Beli hiši so se že odzvali na njegove pripombe. "To je krepko in trdno zavezništvo, od katerega imata koristi obe državi, ZDA in Filipini. Diplomatske vezi komuniciranja med državama ostajajo odprte," je dejal tiskovni predstavnik Josh Earnest. "Kljub zaščiti našega zavezništva pa ameriška administracija ne bo oklevala pri izražanju zaskrbljenosti glede zunajsodnih pobojev."

Ob tem je dodal, da za zdaj niso prejeli nobenih formalnih obvestil od filipinske vlade glede morebitnih sprememb dvostranskih odnosov.

Zadnje skupne vaje?
Duterte je že pretekli teden dejal, da bodo tokratne skupne vojaške vaje zadnje v njegovem mandatu, a je pozneje filipinski zunanji minister dejal, da se glede tega ni začel noben uraden postopek. Napovedal je tudi revizijo obrambnega sporazuma, ki sta ga državi sklenili pred dvema letoma in ki predvideva več ameriških vojakov na Filipinih. Omenjeni sporazum je eden od ključnih za ZDA v povezavi z nadzorovanjem kitajskih dejavnosti v Južnokitajskem morju.

Na osemdnevnih vajah na severu otoka Luzon sodeluje 1.100 ameriških in 400 filipinskih vojakov.