Ameriška revija People je Edwardsa leta 2000 izbrala za najbolj seksi ameriškega politika. Foto: EPA
Ameriška revija People je Edwardsa leta 2000 izbrala za najbolj seksi ameriškega politika. Foto: EPA
John Edwards s soprogo
John Edwards ima z ženo, ki se zdravi za rakom na prsih, tri otroke. Foto: EPA

54-letnemu Edwardsu ni uspelo zmagati v nobeni od štirih zveznih držav, kjer so do zdaj potekale strankarske volitve za osvojitev demokratske nominacije. Povsod je pristal na tretjem mestu za senatorko Hillary Clinton in senatorjem Barackom Obamo, razen na prvem zborovanju v Iowi, kjer je osvojil drugo mesto. Med kampanjo se je Edwards večkrat pritožil nad poročanjem medijev, ki naj bi ga ignorirali in v ospredje po njegovih besedah postavljali "zvezdniško" kampanjo Clintonove in Obame.

Revščina v ospredju kampanje
Edwards je vseskozi poudarjal, da zastopa "malega človeka" in je v svoji kampanji skušal volivce prepričati predvsem z obljubami o boju proti revščini in zaščiti delavskega razreda pred interesi velikih korporacij.To je bil za Edwardsa drugi poskus osvojitve demokratske nominacije, potem ko mu to ni uspelo pred štirimi leti, ko je sicer kasneje postal podpredsedniški kandidat Johna Kerryja.

Svoj umik je nekdanji senator objavil v New Orleansu, kjer je z govorom o revščini in mukah ameriškega srednjega razreda leta 2006 uradno sprožil kampanjo za demokratsko nominacijo. Tudi poslovilni govor bo imel za osrednjo temo revščino.

Napoved umika je takoj sprožila ugibanja, koga bo Edwards podprl v predsedniški tekmi, vendar naj za zdaj ne bi bilo pričakovati njegove podpore Clintonovi ali Obami, ki s polno paro pridobivata volivce za "veliki torek", ko bodo kandidate izbirali v več kot 20 zveznih državah.

G. V.