Egipčane na voliščih čaka vprašanje: Ste za uveljavitev nove ustave? Foto: Reuters
Egipčane na voliščih čaka vprašanje: Ste za uveljavitev nove ustave? Foto: Reuters
Egipt
Za varnost in red skrbi 250.000 pripadnikov varnostnih sil. Foto: EPA
Kako se bo odločil Egipt?

Glas bo danes oddalo nekaj čez 26 milijonov volivcev, med drugim v največjih mestih, Kairu in Aleksandriji, preostalih 25 milijonov pa jih bo glasovalo prihodnjo soboto. Volitve o novi ustavi, ki bo odločila, ali bo Egipt islamska ali pa posvetna država, po poročanju tujih medijev potekajo precej mirno, udeležba pa je visoka.

Nekaj poudarkov iz predlagane ustave:

- Temelj zakonodaje je šeriatsko
pravo.

- Predsednikov mandat je omejen
na največ dvakrat po štiri leta.
Predsednik izbere predsednika
vlade, ki pa ga mora potrditi
parlament.
- Samovoljno pridržanje in mučenje
ne bosta več mogoča. Človekoljubne organizacije pa opozarjajo, da nova ustava ne predvideva prepovedi sojenja civilistom pred vojaškim sodiščem. Prav tako naj ne bi zagotavljala svobode izražanja in veroizpovedi ter pravic žensk in manjšin.

Mursi stoji za predlogom
Predlogu ustave ostro nasprotuje opozicija, ki trdi, da predlog spodkopava pravice žensk in verskih manjšin ter pravico do svobode govora. Poleg tega državi omogoča "zaščito etike in morale", kar bi po oceni opozicije lahko vodilo v cenzuro kritike predsednika Mohameda Mursija.

Pred referendumom so Egipt pretresali nasilni protesti, v katerih je umrlo več ljudi. Predsednik Mursi je zato pred referendumom vojski začasno podelil policijska pooblastila.

Tudi na dan referenduma poročajo o incidentih. V industrijskem mestu Mahala so tako izbruhnili neredi, pred enim izmed volišč pa je bilo slišati strele.

Egiptovska opozicija pa trdi, da se na voliščih pojavljajo številne nepravilnosti, kar po njeni oceni jasno kaže na to, da skuša Mursi glasovanje obrniti v svojo korist.

Referendum poteka v dveh fazah predvsem zaradi pomanjkanja sodnikov, ki bi nadzorovali izvedbo. Številni so se namreč odločili za bojkot sodelovanja.

Volišča naj bi bila odprta do 20. ure po krajevnem času (do 19. ure po srednjeevropskem), a so odprtje podaljšali za dve uri. Izidov glasovanja ni pričakovati pred sredino prihodnjega tedna.

Kako se bo odločil Egipt?