Predsednik Egipta Al Sisi je po napadih razglasil izredne razmere v državi. Foto: EPA
Predsednik Egipta Al Sisi je po napadih razglasil izredne razmere v državi. Foto: EPA
Egipt po napadu

Ukrep egiptovskim oblastem omogoča izvedbo hišnih preiskav in aretacij brez naloga, vendar ga mora odobriti še parlament, v katerem Al Sisi sicer uživa večinsko podporo, poroča BBC. Predsednik Al Sisi je po napadih prav tako odredil nastavitev vojaških enot pred ključnimi ustanovami po vsej državi.

V prvem bombnem napadu na koptsko cerkev v mestu Tanta na severu Egipta je umrlo več kot 25 ljudi, več kot 70 je bilo ranjenih. Cerkev Mar Gerges je po poročanju egiptovskih medijev največja krščanska cerkev na območju, zaradi praznovanja cvetne nedelje je bilo ob napadu v njej veliko ljudi.

Nekaj ur pozneje je samomorilski napadalec izvedel napad pred cerkvijo v Aleksandriji, kjer je tudi sedež koptskega papeža. Po poročanju Reutersa je umrlo 17 ljudi, med njimi trije policijski uradniki, 41 je bilo poškodovanih, medtem ko Guardian poroča o 18 mrtvih in 35 ranjenih.

Odgovornost je prevzela samooklicana Islamska država in napovedala nove tovrstne napade.

Koptski kristjani sicer predstavljajo približno 10 odstotkov 90-milijonske populacije Egipta.

Po poročanju BBC-ja je predsednik Al Sisi po srečanju z državnim svetom za obrambo v predsedniški palači posvaril, da bo vojna proti džihadistom "dolga in boleča".

Egipt po napadu