Ena od številnih koptskih cerkva v plamenih. Najhuje je bilo v sredo. Foto: Youtube
Ena od številnih koptskih cerkva v plamenih. Najhuje je bilo v sredo. Foto: Youtube
Izropana lekarna. Foto: EPA
Požgana zunanjost cerkve. Foto: EPA
Egiptovski kristjani so obupani in preplašeni. Foto: EPA
Islamisti so za seboj pustili razdejanje. Foto: EPA

Egiptovska pravoslavna koptska cerkev je v petek po valu nasilja proti njim izrekla svojo podporo vojski in varnostnim silam v boju proti "skupinam oboroženega nasilja".
"Egiptovska koptska cerkev sledi nesrečnemu razvoju dogodkov na tleh našega Egipta in poudarja svojo trdno podporo egiptovski policiji, oboroženim silam in drugim organizacijam egiptovskega ljudstva proti skupinam oboroženega nasilja in črnega terorizma," so zapisali v izjavi.
"In čeprav cenimo iskrena in prijazna stališča, ki razumejo naravo razvoja dogodkov, ostro obsojamo medijska zavajanja, ki prevladujejo v zahodnih državah." Koptska cerkev je ob tem pozvala Zahod, naj "objektivno sprevidi dejstva dogodkov, ne pa da daje mednarodno in politično kritje tem terorističnim in krvavim skupinam".

Neustrezno medijsko poročanje
Oglasil se je tudi Anba Suriel, škof Koptske pravoslavne cerkve v Melbournu v Avstraliji, ki je na Twitterju zapisal, da so po vsem Egiptu islamisti napadli že več kot 40 cerkva in krščanskih ustanov (nekateri poročajo o 52-ih), medtem ko je egiptovska državna tiskovna agencija poročala o samo treh napadih. "Ti napadi na Kopte so neprecedenčni v moderni dobi," je prek Twitterja sporočil Suriel in se tudi on pritožil nad neustreznim poročanjem mednarodnih medijev.

V nasilju nad Kopti je bilo požganih več deset cerkva po vsem Egiptu. Verniki so skušali okoli nekaterih cerkev skleniti živi ščit, da bi jih zavarovali pred nadaljnjimi napadi, pri tem pa je bil v Sohagu, južno od Kaira, ubit neki civilist. Islamisti napadajo tudi druge krščanske ustanove, kot so samostani in šole, pa tudi vse, kar imajo v lasti predstavniki Koptov. V sredo je več deset Mursijevih podpornikov z zažigalnimi bombami v vasi Minja razdejalo samostan Device Marije iz 4. stoletja, ob tem pa so vzklikali gesla v podporo Mursiju.

Mursijevi podporniki po drugi strani ostro kritizirajo egiptovsko krščansko manjšino zaradi njene podpore vojaškemu strmoglavljenju prvega demokratično izvoljenega predsednika.

Spodbujanje nasilja iz tujine
Da si egiptovska vojska ne prizadeva dovolj zaščititi koptskih cerkva pred valom islamističnih napadov, menijo tudi tuji politiki in analitiki. Ob tem opozarjajo, da protikrščansko nasilje spodbujajo visoki islamistični predstavniki v tujini, kot je šejk Jusif Al Kradavi, duhovni oče Muslimanske bratovščine. Karadavi je, potem ko so Kopti podprli Mursijevo odstavitev, pozval k maščevanju nad njimi. V videu, ki ga je objavil na spletu, je tudi izjavil, da je egiptovska vojska rekrutirala kristjane za "ubijanje nedolžnih muslimanov".
Olje na ogenj je prilil vodja Al Kaide Ajman Al Zavahiri, ki je pred dnevi izjavil, da želi koptski papež Tavadros II. v Egiptu ustanoviti koptsko državo.

Oglasil se je tudi nekdanji kanadski pravosodni minister Irwin Cotler, aktivist za človekove pravice in soavtor poročila o grožnjah, ki pretijo Koptom. Cotler je egiptovsko vojsko pozval, naj Kopte zaščiti, ob tem pa opozoril, da protikrščansko nasilje gorečih islamistov poteka v okviru "vsesplošne kulture nekaznovanosti".
Manjšina na udaru
Kristjani predstavljajo okoli 10 odstotkov egiptovskega prebivalstva - več kot osem milijonov ljudi. V Aleksandriji okoli leta 50 ustanovljena Koptska pravoslavna cerkev je ena od najstarejših krščanskih cerkva na svetu. Protikoptsko razpoloženje v državi se je v zadnjih letih okrepilo, po odstavitvi predsednika Hosnija Mubaraka leta 2011 pa je vse več poročil o napadih in nasilju nad manjšino.

Tako je bombni napad na koptsko cerkev v Aleksandriji januarja 2011 terjal več kot 20 smrtnih žrtev, sto jih je bilo ranjenih. Oktobra lani pa je vojska nasilno zadušila koptski protest proti nasilju nad manjšino - pri tem je bilo ubitih 25 ljudi, več sto jih je bilo ranjenih.

Stanje se je samo še dramatično poslabšalo po Mursijevi julijski odstavitvi. Papež Tavadros II., ki pravi, da so se kristjani pod vladavino Bratovščine počutili zapostavljene, dobiva grožnje s smrtjo. Po navedbah organizacije Amnesty International je bilo v zadnjih tednih ubitih več Koptov, islamisti pa požigajo in plenijo krščanske domove, pri čemer varnostne sile vse samo opazujejo. Video podivjanih Mursijevih podpornikov, ki sredi Aleksandrije do smrti pretepajo koptskega voznika taksija, je bil tudi objavljen na spletu.