Protestniki niso zadovoljni z novim premierjem in zahtevajo civilno oblast. Foto: EPA
Protestniki niso zadovoljni z novim premierjem in zahtevajo civilno oblast. Foto: EPA
Kamal Al Ganzuri
Novi premier Kamal Al Ganzuri obljublja, da bo deloval v dobro egiptovskega ljudstva. Foto: EPA
Protesti v Egiptu

V jutranjih urah so se nadaljevali spopadi med protestniki in varnostnimi silami, incident se je zgodil pred vladno palačo v središču Kaira, ki je približno 500 metrov oddaljena od trga Tahrir, simboličnega središča protestov, ki so februarja letos z oblasti odnesli dolgoletnega egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka. Protestniki so v vojaška vozila metali kamenje, ta pa so začela voziti vzvratno in ob tem do smrti povozila eno osebo. Protestniki so na spletu objavili fotografijo trupla.

Protesti pred vladno palačo so se začeli, ko je vojaški svet v petek za novega predsednika vlade imenoval Kamala Al Ganzourija, ki ga številni vidijo kot pripadnika in naslednika Mubarakovega režima. Protestniki z izbiro niso bili zadovoljni in še vedno zahtevajo, da vojska oblast nemudoma preda začasni vladi, ki bi Egipt vodila do predsedniških volitev junija prihodnje leto.

V spopadih umrlo že 42 ljudi
Spopadi med protestniki in varnostnimi silami so se na trgu Tahrir začeli pred tednom dni in do zdaj zahtevali najmanj 42 življenj, več tisoč ljudi pa je bilo ranjenih. Protestniki zahtevajo konec vojaške vladavine v državi in to, da naj vrhovni vojaški svet, ki ga vodi Husein Tantavi, odstopi in naj oblast v državi prepusti civilnim oblastem. Zavzemajo se tudi za to, da bi vojaški svet odstopil, preden bi izpeljali parlamentarne volitve, ki naj bi se začele v ponedeljek.

V ponedeljek volitve bodo ali ne?
Javno mnenje v Egiptu pa je glede protestov in volitev različno. Približno polovica prebivalcev podpira protestnike in zahteva, naj vojaški svet odstopi pred volitvami, druga polovica pa si želi, da bi najprej izpeljali parlamentarne volitve. Protestov ne podpira tudi Muslimanska bratovščina, ki si lahko obeta zmago na parlamentarnih volitvah in se zato zavzema za normalno izvedbo volitev.

Parlamentarne volitve naj bi se začele 28. novembra, ves volilni proces pa naj bi trajal tri mesece. Parlament naj bi, ko bi se dokončno oblikoval, izbral stočlansko ustavodajno skupščino, ki bi v šestih mesecih spisala novo demokratično ustavo. Po tem načrtu naj bi vojska oblast v državi dokončno prepustila po predsedniških volitvah, ki naj jih ne bi izpeljali pred koncem prihodnjega ali začetkom leta 2013, s čimer pa se protestniki niso strinjali.

Premier prosi za priložnost, da se dokaže
Premier Al Ganzuri je v petek zvečer nagovoril Egipčane in jih prosil, naj mu dajo priložnost. "Prosim, dajte mi priložnost, da bom lahko razmislil in se odločil, kdo bi bil lahko član moje vlade, ter vodji vojaškega sveta predal svoj predlog," je na nacionalni televiziji povedal Al Ganzuri. Ob tem je dodal še, da se Tantavi ne bo oklepal oblasti, saj v nasprotnem primeru sam ne bi privolil v vodenje nove vlade.

Povedal je, da ne bo imenoval nove vlade pred ponedeljkom, ko naj bi v Egiptu potekale parlamentarne volitve, in priznal, da je bil zanj velik izziv sprejeti položaj premierja v času političnih napetosti, ki pretresajo Egipt. Dodal je še, da bo njegovo glavno vodilo pri imenovanju vlade javno dobro ne glede na politično pripadnost.

Številni protestniki na trgu Tahrir zavračajo imenovanje Al Ganzurija, saj je po njihovem mnenju zasedal preveč vpliven položaj v Mubarakovi vladi (med letoma 1996 in 1999, v času Mubarakove vladavine, je vodil vlado), da bi lahko spremenil režim v Egiptu, ta pa se je že distanciral od Mubarakovega režima.

Protesti v Egiptu