Razmere se v Egiptu še vedno ne umirijo - trenutno že četrti dan potekajo nemiri v pristaniškem mestu Port Said. Foto: EPA
Razmere se v Egiptu še vedno ne umirijo - trenutno že četrti dan potekajo nemiri v pristaniškem mestu Port Said. Foto: EPA

Predsednik Mohamed Mursi je prejšnji mesec razpisal parlamentarne volitve, ki bi se začele 22. aprila in bi tako kot prejšnje potekale v štirih fazah, volitve bi se tako končale šele konec junija. Glavna opozicijska koalicija Fronta narodne rešitve je napovedala, da bo bojkotirala volitve. Ob tem je izrazila dvom v njihovo transparentnost in zahtevala sprejetje nove volilne zakonodaje.

Upravno sodišče se je za suspenz volitev sicer odločilo zaradi tehničnih nepravilnosti. Zgornji dom egiptovskega parlamenta pred dokončnim sprejetjem nove volilne zakonodaje te ni poslalo ustavnemu sodišču v presojo, zaradi česar so novi zakoni začasno neveljavni, dokler se glede njih ne izreče najvišje pravosodno telo Egipta.

Dve leti nestabilnosti in negotovosti
Egipt se že dve leti spoprijema s političnim vrenjem, ki je leta 2011 najprej odneslo diktaturo Hosnija Mubaraka in nato prineslo volilno zmago islamistične Muslimanske bratovščine. Egiptovska sodišča so v zadnjih mesecih sprejela vrsto odločitev, ki so nasprotovala in razveljavljala zakone in sklepe novih oblasti. S sodnim sklepom je bil tako razpuščen celotni spodnji dom egiptovskega parlamenta, v katerem sta imeli vodilni islamistični stranki skoraj dvotretjinsko večino.