Egiptovska vojska do zdaj ni bila sposobna obvladati razmer na Sinajskem polotoku. Foto: EPA
Egiptovska vojska do zdaj ni bila sposobna obvladati razmer na Sinajskem polotoku. Foto: EPA
Kairo
Na četrtkovih protestih so se spomnili konec tedna ubite aktivistke. Foto: Reuters
Kairo
Protestnice so za smrt Sabage obtožile notranjega ministra. Foto: Reuters

Niz napadov se je zvrstil v nekaj urah. V pokrajinski prestolnici severnega Sinaja El Ariš je razneslo avtomobil bombo, nato pa je položaje vojske zadelo še več raket. Pred vhodom v vojaško oporišče je razneslo še avtomobil bombo. Tarča napadov je bilo tudi mesto Šejk Zuvajid in Rafa ob meji z Gazo. V napadih je bilo ranjenih več kot 50 ljudi.

Provladni časopis Al Ahram je sporočil, da je bilo njegovo poslopje, ki se nahaja nasproti vojaških zgradb v El Ariši, popolnoma uničeno.

Sinajski polotok je že od ljudske revolucije pred štirimi leti in še bolj po odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Mursija leta 2013 priča stopnjevanju nasilja islamskih skrajnežev, ki so izkoristili kaos po zamenjavi oblasti v državi. Zaradi negotovih varnostnih razmer na Sinaju vladajo izredne razmere in policijska ura.

Odgovornost za napade je prevzela skupina Ansar Beit Al Makdis, ki je lani obljubila zvestobo skrajni sunitski skupini Islamska država, pred tem pa je bila zvesta Al Kaidi. Sporočili so, da so izvedli obsežne in sočasne napade.

Egiptovska vojska je proti skrajnežem sprožila obširno operacijo, a do zdaj brez večjega uspeha, saj se napadi še kar vrstijo. Najbolj aktivna in najbolj nevarna je v tem času postala prav omenjena skupina, ki se je očitno še okrepila in je sposobna napasti na več delih polotoka. V sporočilih na Facebooku je vojska zapisala, da so tokratni napadi posledica uspešne kampanje proti skrajnežem.

Nestabilnost po vsej državi
V zadnjih tednih je v Egiptu naraščala napetost, še posebej ob obletnici strmoglavljenja nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, ko so bili ponekod priča nasilnim protestom.

V četrtek je v Kairu protestirala skupina žensk zaradi smrti aktivistke Šaime Sabag in še 25 drugih, ki naj bi jih varnostne sile ubile na protestu ob obletnici začetka vstaje proti Mubaraku. 32-letna Sabag je umrla med mirnim protestom, ki ga je policija skušala razbiti. Ena od organizatork je povedala, da so za udeležbo na protestu zaprosili samo ženske, da bi se izognili vpletanju agentov v civilu.

Po odstavitvi Mursija je vojska poleti leta 2013 silovito obračunala z njegovimi privrženci iz Muslimanske bratovščine, ki so pripravili množičen protest v Kairu, a so ga nato varnostne sile krvavo zadušile, pri čemer je umrlo več sto protestnikov. Sledila je prepoved Muslimanske bratovščine in aretacije več tisoč njenih članov, od katerih so mnoge obsodili na smrt.

Lani je predsednik postal nekdanji vojaški general Abdel Fatah Al Sisi, ki je bil v času Mubaraka na čelu vojaških obveščevalnih služb in nadaljuje vladavino trde roke, tako da si je že pridobil nasprotnike med tistimi, ki so pred štirimi leti protestirali proti Mubaraku in ga odnesli s položaja.