'Vladni kabinet je sprejel odločitev, da predsedniku republike ponudi odstop,' je sporočil premier Beblavi. Foto: Reuters
'Vladni kabinet je sprejel odločitev, da predsedniku republike ponudi odstop,' je sporočil premier Beblavi. Foto: Reuters

Spomnimo, Beblavija je na premierski stolček julija lani imenovala vojska, potem ko je bil odstavljen takratni predsednik Mohamed Mursi. Vlado Beblavija je podpirala vojska, odstop celotnega vladnega kabineta pa najverjetneje pomeni, da bo vojaški general Abdel Fatah Al Sisi kmalu napovedal svojo predsedniško kandidaturo.

Da bi se Al Sisi lahko podal v boj za predsedniško mesto, mora namreč najprej zapustiti mesto obrambnega ministra.

Na Beblavijevo mesto bi lahko po poročanju nekaterih medijev stopil dozdajšnji minister za stanovanjsko politiko Ibrahim Mihlib.

Mursi na sodišču
Julija lani so v Kairu in drugih mestih izbruhnili množični protesti proti islamističnemu predsedniku Mohamedu Mursiju, članu Muslimanske bratovščine, od takrat pa je Al Sisi ena najvidnejših osebnosti v državi. Sledili so protesti Mursijevih privržencev, na katerih so avgusta posredovale varnostne sile in ubile več sto ljudi.

Proti Mursiju in še 35 soobtoženim se je februarja začelo sojenje za obtožbe o vohunjenju. Mursiju sodijo v štirih ločenih procesih, med drugim tudi zaradi spodbujanja nasilja nad protestniki v bližini predsedniške palače leta 2012 in za pobeg iz zapora leta 2011, ko je bilo ubitih več policistov. Četrto sojenje bo zaradi razžalitve sodišča.