Egiptovske varnostne sile so na območju Zahodne puščave sprožile operacijo proti džihadistom, katere žrtve so bili tudi tuji turisti. Foto: Reuters
Egiptovske varnostne sile so na območju Zahodne puščave sprožile operacijo proti džihadistom, katere žrtve so bili tudi tuji turisti. Foto: Reuters
V Egiptu pomotoma ubiti turisti

Mehiški turisti so v spremstvu egiptovskih vodnikov potovali v štirih vozilih, ki so zapeljala na območje omejenega gibanja v Vahatu v Zahodni puščavi, kjer sta policija in vojska v skupni akciji "preganjali teroristične elemente". Egiptovske varnostne sile so streljale na vozila s turisti in ubile 12 ljudi.

Egiptovsko notranje ministrstvo je v izjavi za javnost sporočilo, da se je nesreča zgodila na območju, kamor je vstop tujcem sicer prepovedan, napovedali pa so, da bodo incident natančno preiskali.

Predstavnik nekega hotela v oazi Baharija je za nemško tiskovno agencijo DPA sicer dejal, da so nekateri vodniki, ki naj bi jih v nedeljo zamenjali za teroriste, na območju delali že več kot 20 let, zato si ne predstavlja, da ne bi točno vedeli, katera območja so zaprta za turiste, in bi tja zašli po pomoti.

Obsodba mehiškega predsednika
Med ubitimi sta najmanj dva mehiška turista, kar je potrdilo tudi mehiško zunanje ministrstvo. Ob tem so dejali, da identiteto preostalih žrtev še preverjajo. Deset ljudi, Mehičanov in Egipčanov, je bilo ranjenih in so jih odpeljali v bolnišnico.

Mehiško zunanje ministrstvo je sporočilo, da so preživeli mehiški turisti dejali, da so jih napadla letala in helikopterji. Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto je incident ostro obsodil in sporočil, da je od egiptovske vlade že zahteval obsežno preiskavo dogodka.

V Zahodni puščavi vse več upornikov
Kot poroča BBC, je prostrana Zahodna puščava zelo priljubljena med turisti, tam pa se zadnje čase skrivajo tudi uporniki, saj območje vodi do dolge meje z Libijo in do orožja, dosegljivega na drugi strani. V nedeljo je Islamska država v Egiptu sporočila, da se je "uprla varnostni operaciji" v puščavi.

V Egiptu pomotoma ubiti turisti