Sinaj je v zadnjih letih pretreslo več napadov skrajnežev. Foto: Reuters
Sinaj je v zadnjih letih pretreslo več napadov skrajnežev. Foto: Reuters

Skrajneži so izvedli več usklajenih napadov, med drugim so razstrelili tudi avtomobil bombo. Po navedbah egiptovske vojske je okoli 70 skrajnežev napadlo pet nadzornih točk, nato pa so sledili še spopadi. Vojaki naj bi ubili najmanj 22 napadalcev.

Odgovornost za napade je prevzela džihadistična skupina Islamska država. "Levi kalifata so na usklajen način napadli več kot 15 nadzornih točk izdajalske vojske," je skupina zapisala v sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih.

Peterica napadov se je na nemirnem severnem Sinaju zvrstila dva dni po uboju egiptovskega generalnega državnega tožilca Hišama Barakata. Umrl je v eksploziji bombe, ki je odjeknila, ko se je mimo peljal njegov konvoj.

Barakat je najvišji predstavnik vlade, ki so ga islamski skrajneži ubili po izbruhu vstaje, potem ko je vojska strmoglavila islamističnega predsednika Mohameda Morsija poleti 2013. Varnostne sile so sicer že vse od leta 2011, ko se je moral ob vstaji v državi od položaja posloviti dolgoletni predsednik Hosni Mubarak, tarča džihadistov.

Pokrajina Severni Sinaj je utrdba skupine Ansar Bejt al Makdes, ki se je v znak pripadnosti samooklicanemu kalifatu Islamske države v delih Iraka in Sirije preimenovala v Provinco Sinaj.