Na voliščih je poostrena varnost. Foto: EPA
Na voliščih je poostrena varnost. Foto: EPA
Egipt
Foto: EPA

Pred tednom dni, 15. decembra, so volivci v desetih egiptovskih provincah od skupno 27 provinc podprli predlog spremembe. Danes pa bodo svojo voljo izrazili še volivci v preostalih 17 provincah.
Volišča naj bi bila odprta do 19. ure po lokalnem času (18.00 po srednjeevropskem), a je volilna komisija preteklo soboto volitve podaljšala za štiri ure. Na volišča je povabljenih 25 milijonov volivcev.

Ker je predlog spremembe ustave, ki ga je vložil predsednik Mohamed Mursi, sprožil številne proteste, za varnost na voliščih skrbi 250.000 policistov in vojakov. V petkovih spopadih med podporniki in nasprotniki Mursija je bilo tako v Aleksandriji ranjenih 62 ljudi, med njimi 12 policistov. Dvanajst protestnikov so prijeli.

Sporne spremembe ustave
Opozicija, ki je po prvem delu opozarjala na številne nepravilnosti, želi tudi po nizki volilni udeležbi na prvem delu referenduma - ta je bila 32-odstotna - mobilizirati volivce, da bi ti v čim večjem številu glasovali proti dokumentu. Novi ustavi v opoziciji nasprotujejo, ker po njihovem mnenju spodkopava pravice žensk in verskih manjšin ter pravico do svobode govora.

Ustava predvideva šeriatsko pravo kot temelj zakonodaje in omejitev predsednikovega mandata na največ dvakrat po štiri leta. Predsednik države predlaga imenovanje predsednika vlade, ki ga mora potrditi parlament. Samovoljno pridržanje in mučenje ne bosta več mogoča.

Ob tem človekoljubne organizacije opozarjajo, da nova ustava ne predvideva prepovedi sojenja civilistom pred vojaškim sodiščem. Prav tako naj ne bi zagotavljala svobode izražanja in veroizpovedi ter pravic žensk in manjšin.

Sodniki bojkotirajo referendum
Po prvem delu referenduma v Egiptu preiskujejo očitke, da so nekatera volišča nadzorovali sodne sluge in ne sodniki, kot to zahteva zakonodaja. Prav zaradi bojkota številnih sodnikov je bil egiptovski predsednik Mohamed Mursi prisiljen referendum sklicati v dveh delih.

Izmed skupno 21.000 sodnikov jih je prvi del referenduma bojkotiralo 12.000, glede na ponedeljkovo odločitev sodniškega kluba pa se jih bo danes bojkotu pridružilo še skoraj 2.600.