Hamas nadzira območje Gaze na meji z Egiptom. Foto: Reuters
Hamas nadzira območje Gaze na meji z Egiptom. Foto: Reuters

Kairsko sodišče za nujne zadeve je odločitev sprejelo v tožbi, v kateri je bil Hamas obtožen vpletenosti v napade v Egiptu v zadnjih nekaj mesecih. "Sodišče je odločilo, da bo Hamas razglasilo za teroristično organizacijo," je za Reuters povedal Samir Sabry, eden izmed odvetnikov, ki je na sodišču vodil primer proti Hamasu. Gibanje samo sicer ves čas zanika, da bi se vmešavalo v egiptovske notranje zadeve.

Hamas je odločitev sodišča v Kairu označil kot "veliko sramoto, ki bo omadeževala sloves Egipta". Tiskovni predstavnik Hamasa v Gazi Sami Abu Zuhri je dejal, gre za "obupen poskus izvažanja egiptovskih kriz" in "nevarno stopnjevanje napetosti proti palestinskemu ljudstvu in palestinskim uporniškim silam". Po njegovih besedah odločitev sodišča ne bo imela "nobenega vpliva na Hamas, ki spoštuje vse sinove in voditelje arabskih narodov razen nekaj vplivnih oseb v Egiptu".

Odnosi med Egiptom in Hamasom še slabši
Takšna odločitev bo zagotovo še oslabila odnose med Kairom in Hamasom, ki nadzira območje Gaze na meji z egiptovskim Sinajskim polotokom, ki so se poslabšali po strmoglavljenju egiptovskega predsednika Mohameda Mursija poleti 2013. Hamas je zrasel iz Muslimanske bratovščine, ki je v Egiptu prav tako označena za teroristično organizacijo. Hamas je že januarja sporočil, da Egipta ne bodo več sprejemali kot posrednika v pogajanjih med Izraelom in Hamasom, ki ga je opravljal zadnjih nekaj let.

Isto sodišče je prejšnji mesec v podobnem primeru razglasilo za teroristično organizacijo tudi Hamasovo oboroženo krilo Brigade Ezedina al Kasama.