Po besedah vodje spominskega muzeja holokavsta v Jeruzalemu Avnerja Shaleva je bila odločitev Mosada, da se osredotoči na Eichmanna pravilna, saj je bil veliko pomembnejši kot Mengele. Foto: EPA
Po besedah vodje spominskega muzeja holokavsta v Jeruzalemu Avnerja Shaleva je bila odločitev Mosada, da se osredotoči na Eichmanna pravilna, saj je bil veliko pomembnejši kot Mengele. Foto: EPA
Auschwitz je bil prizorišče krutih poskusov, ki jih je izvajal Mengele. Med drugim je v oči taboriščnikov vbrizgaval barvilo, da bi spremenil barvo oči in dvojčke istočasno ubil, jih seciral in nato raziskoval njihove organe. Foto: EPA

Mengele, ki se ga je zaradi njegovih krutih medicinskih poskusov na dvojčkih in pritlikavcih v koncentracijskem taborišču Auschwitz prijel vzdevek "Angel smrti", je bil skupaj z ženo odkrit v nekem stanovanju v Buenos Airesu, a so se agenti izraelske tajne službe Mosad zbali, da bi njegovo prijetje lahko ogrozilo prijetje pomembnejše tarče - Eichmanna, ki je bil eden izmed glavnih izvrševalcev Hitlerjevega načrta za končno "rešitev judovskega vprašanja".

"Ko imaš eno operacijo, imaš določeno mero tveganja. Če v istem času vodiš še drugo operacijo, podvojiš tveganje ... ne samo za drugo operacijo, ampak tudi za prvo," je dejal nekdanji agent Mosada Rafi Eitan, ki je takrat sodeloval v iskanju nacističnih zločincev v Argentini.

"Bolje en ptič v roki, kot dva v grmovju"
Ko so Mosadovi agentje locirali stanovanje Mengeleja, so v rokah že imeli Eichmana, ki so ga skrivali v "varni hiši", kjer so čakali, da ga prepeljejo iz Argentine v Izrael, brez da bi jih odkrile argentinske oblasti. "Ko imam v rokah ptiča, ne iščem ptiča v grmovju, ampak dam ptiča iz roke v kletko in se nato ukvarjam s tistim v grmovju," je odločitev agentov slikovito opisal Eitan.

Izraelski agenti so Eichmanna omamili z uspavalnimi tabletami in ga pod krinko z letalom prepeljali v Izrael, kje so mu pozneje sodili in ga usmrtili. Skupina agentov se je čez nekaj tednov vrnila nazaj v Buenos Aires, ampak bilo je že prepozno za prijetje Mengeleja, za katerim se je izgubila vsakršna sled, potem ko je za Eichmannovo prijetje izvedela javnost.

Mengele je po koncu druge svetovne pod drugim imenom pobegnil iz Nemčije in se zatekel v Argentino, ki je takrat postala priljubljeno skrivališče za številne pobegle nacistične zločince. Po 34 letih uspešnega skrivanja je leta 1979 utonil v Braziliji, potem ko je v vodi doživel srčni napad, njegovo truplo pa so identificirali šele šest let pozneje.

G. V.