Assange se boji izročitve Švedski, ker se boji nove izročitve, in sicer ZDA. Tam bi mu namreč sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov. Zaradi zastaranja je švedsko tožilstvo sicer že opustilo del preiskav proti Assangeu. Foto: EPA
Assange se boji izročitve Švedski, ker se boji nove izročitve, in sicer ZDA. Tam bi mu namreč sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov. Zaradi zastaranja je švedsko tožilstvo sicer že opustilo del preiskav proti Assangeu. Foto: EPA
false
Assangeev dom je od poletja 2012 ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ki ga v strahu pred britansko aretacijo ni zapustil že od vselitve. Ekvador je Assangeu sicer podelil politični azil. Foto: EPA

Švedska želi Assangea zaslišati v povezavi z domnevnim posilstvom, pri čemer Assange vztrajno zanika krivdo. Ekvadorsko tožilstvo želi namreč v zvezi z očitanimi dejanji samo opraviti intervju z Assangeem, ki zadnja tri leta in pol živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, in je Švedsko prosilo za seznam vprašanj, na katera želi odgovore, so, kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, pojasnili švedski tožilci.

Ti bodo preučili, do kakšne mere bi lahko ekvadorska zahteva vplivala na temeljitost preiskave, in morebiti znova prosili za zaslišanje Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, če bodo ocenili, da Ekvadorci Assangea ne bi ustrezno zaslišali.

Švedska je že maja lani zaprosila za zaslišanje Assangea na veleposlaništvu. Ekvador in Švedska sta nato decembra sklenila dogovor o medsebojni "pravni pomoči" pri primerih kaznivih dejanj, ki naj bi to omogočil, vendar je Ekvador zdaj kljub dogovoru prošnjo za zaslišanje zavrnil.

Britanska policija grozi z aretacijo
Švedska želi Assangea zaslišati zaradi obtožb o posilstvu, Avstralec pa se je v strahu pred britansko izročitvijo junija 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Assange ne želi izročitve Švedski, ker se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA. Tam bi mu namreč sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov, ki so pretresli svetovno diplomatsko in politično okolje. Leta 2010 je WikiLeaks v sodelovanju s pomembnimi svetovnimi mediji objavil zaupno diplomatsko pošto ZDA.

Ker britanska policija Assangeu grozi z aretacijo, če bo zapustil poslopje veleposlaništva, ga ni zapustil že tri leta in pol. Scotland Yard je za večletno 24-urno nadzorovanje okolice veleposlaništva porabil več kot 11 milijonov funtov, po poročanju Guardiana pa je tako intenzivni nadzor oktobra lani omilil.

Večletno bivanje v zaprtem prostoru in pomanjkanje sončne svetlobe naj bi pustilo hude posledice za njegovo zdravje, njegovi podporniki pa so se pritoževali, da zaradi groženj z aretacijo ne more obiskati bolnišnice, je sicer leta 2014 poročal britanski Telegraph.