Oblasti ZAE opozarjajo svoje državljane, naj v tujini upoštevajo tamkajšnje zakone o nošnji verskih oprav v javnosti. Foto: Reuters
Oblasti ZAE opozarjajo svoje državljane, naj v tujini upoštevajo tamkajšnje zakone o nošnji verskih oprav v javnosti. Foto: Reuters

Kot poročajo mediji v Ohiu, se je hotelski uslužbenec zbal, da je Al Menhali pripadnik skrajne Islamske države (IS).

Emiratsko notranje ministrstvo je v soboto izdalo opozorilo, v katerem so svoje državljane pozvali, naj bodo v tujini pozorni, kaj nosijo. "Državljani ZAE naj se izogibajo nošenju tradicionalne oprave, da bi tako poskrbeli za svojo varnost," je sporočilo ministrstvo brez omembe incidenta v Avonu v Ohiu. Danes je sledilo še opozorilo emiratskim državljanom, naj spoštujejo prepoved nošnje burke v javnosti v državah, kjer prepoved velja.

In še: "Državljani ZAE naj bodo v tujini še posebej pozorni na razvoj varnostnih ukrepov v nekaterih evropskih državah, ki so jih sprožili nemiri na Bližnjem vzhodu in njihove posledice, še posebej begunska kriza."

Opravičilo župana in policijskega načelnika
Kot je poročala ohajska televizija WEWS, je policija prejela klic sestre hotelskega uslužbenca, ki je dejal, da imajo v hotelu moškega "v polni arabski opravi z več mobilnih telefonov za enkratno uporabo, ki prisega zvestobo IS-ju". Policija je pozneje prejela še klic očeta omenjenega uslužbenca, ki je trdil isto.

Videoposnetek Menhalijeve aretacije, ki jo je posnela policija, je WEWS objavil v petek. Na njem je vidno, kako se oborožena policija pred hotelom približuje osumljencu, mu ukaže, naj leže na tla, nato pa ga temeljito preiščejo. Menhali, ki je pri tem oblečen v belo haljo z rdeče-belo ruto na glavi, ob tem večkrat vpraša policijo, zakaj so ga ustavili.

"Z mano so ravnali brutalno," je pozneje Menhali povedal za emiratski časopis The National. "Nasilno so me pritisnili ob tla. Imel sem več poškodb in krvavitev zaradi nasilne narave njihove aretacije." Župan Avona in tamkajšnji policijski načelnik sta se Menhaliju, ki je okreval v Ohiu, potem ko je doživel kap, že opravičila.

Podoben incident se je sicer v ZDA zgodil aprila, ko so iz letalske družbe Southwest Airlines pospremili iraškega študenta kalifornijske univerze, ker se je na letalu pogovarjal po arabsko.