Zaradi kolere se v bolnišnicah zdravi skoraj 15.000 ljudi. Foto: EPA
Zaradi kolere se v bolnišnicah zdravi skoraj 15.000 ljudi. Foto: EPA

Zaradi širjenja epidemije ZN pričakuje bistveno povečanje števila obolelih s kolero, ki je doslej zahtevala 917 smrtnih žrtev. Če so doslej o koleri poročali iz šestih departmajev te najrevnejše države na zahodni polobli, pa se je bolezen zdaj razširila v vseh deset departmajev.

Zaradi epidemije je ZN že prejšnji petek objavil nujen poziv za zbiranje 163,8 milijona dolarjev za boj proti koleri. Koordinator ZN-a za humanitarne dejavnosti na Haitiju Nigel Fischer je opozoril, da ostaja še veliko neznank in da bi epidemija kolere na Haitiju lahko trajala še več mesecev, morda tudi več let.

Protestniki jezo usmerili proti Nepalcem
Epidemija kolere pa ni več samo zdravstvena težava in je prerasla v varnostno vprašanje, saj je v drugem največjem mestu Cap Haitien proti centrom za zdravljenje kolere protestiralo več kot tisoč ljudi. Protestniki namreč za izbruh kolere krivijo nepalske pripadnike mirovnih sil v tem mestu, kjer se je prvič pojavila bolezen.

Nepalski pripadniki so namreč v Cap Haitien prišli sredi oktobra, ko je kolera izbruhnila v Nepalu, v mestu pa se je bolezen pojavila dva tedna po njihovem prihodu na Haiti, kjer doslej niso poznali te bolezni.