Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan želi spremeniti politični sistem. Foto: EPA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan želi spremeniti politični sistem. Foto: EPA

Erdogan že dolgo glasno lobira za uvedbo predsedniškega sistema, kot ga poznajo v ZDA, Franciji in Rusiji.

Na novinarsko vprašanje, ali je mogoče uvesti predsedniški sistem in ohraniti enotno državno strukturo, je Erdogan odgovoril: "Takšni primeri v svetu že obstajajo. To lahko vidite na primeru Hitlerjeve Nemčije ... Tudi po tem je bilo nekaj primerov v drugih državah."

Pojasnilo iz predsednikovega urada
Ker je Erdoganova izjava izzvala številna zgražanja, so se nanjo že odzvali iz njegovega urada. Kot so zapisali v izjavi za javnosti, je bila njegova izjava napačno interpretirana. "Erdoganovo metaforo za Hitlerjevo Nemčijo so nekateri mediji popačili in vzeli iz konteksta." Dodali so, da je želel predsednik le prikazati, da lahko znotraj unitarne državne ureditve obstaja predsedniški sistem, ki ni odvisen od zvezne vlade, ter da tako predsedniški kot parlamentarni sistem nista zagotovilo proti zlorabi oblasti.

"Če je sistem zlorabljen kot posledica slabega vodenja, ima to lahko katastrofalne posledice, kakršne so bile v času Hitlerjeve Nemčije ... Pomembno je pravično vodenje države, ki služi narodu," so še zapisali v izjavi in dodali, da so namigovanja, da je Erdogan Hitlerjevo Nemčijo pokazal kot pozitiven primer vladanja, nesprejemljiva.

Pobuda po spremembi ustave
Vladajoča Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je med osrednje cilje v novem mandatu, ki ga je osvojila novembra lani na parlamentarnih volitvah, uvrstila ravno spremembo ustave. Opozicija se sicer strinja, da je ustava, ki je bila nazadnje spremenjena med vojaškim državnim udarom leta 1980, potrebna določenih sprememb, ne strinjajo pa se z uvedbo predsedniškega sistema.