Erdogan in Putin bi iz Alepa odstranila Džabat al Šam. Foto: Reuters
Erdogan in Putin bi iz Alepa odstranila Džabat al Šam. Foto: Reuters

V vzhodnem delu Alepa trenutno poteka intenzivna ofenziva sirskih vladnih in ruskih sil. V svojem nagovoru je Erdogan povedal, da se je z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjal tudi o načrtu, da bi iz Alepa odstranili militantno islamistično skupino Džabat al Nusra oz. Džabat al Šam, kakor so se preimenovali. Ta je ponujen umik že zavrnila in napovedala boj do konca.

Pri tem je po poročanju ruske državne tiskovne agencije Interfax namestnik ruskega zunanjega ministra, Sergej Rabkov, napovedal le, da enostranskega podaljšanja četrtkove osemurne prekinitve obstreljevanja Alepa ne bo, a so jo kljub temu v sredo podaljšali še za tri ure. V tem času bodo, kakor je sirska oblast sporočila prek državnih medijev, začasno umaknili sile iz vzhodnega Alepa in ustvarili dva koridorja, prek katerih nameravjo upornikom omogočiti, da se iz mesta umaknejo. Odprli bodo tudi šest humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov, bolnih in ranjenih, koridorje pa bodo nadzorovali z brezpilotnimi letali.

Okoli 620 sirskih upornikov in članov njihovih družin je v sredo v okviru dogovora s sirsko vlado zapustilo tudi oblegano mesto Muadamijat al Šam, ki leži jugozahodno od sirskega glavnega mesta Damask. Z avtobusi bodo upornike in njihove družine prepeljali v provinco Idlib severozahodno od Damaska.

Naslednja faza predvideva ureditev statusa preostalih upornikov, ki bodo to želeli in bodo orožje sami predali oblastem. Nato bodo lahko tudi oni zapustili mesto. Sirska vojska bo zatem vstopila v mesto in državne institucije vrnila sirskim oblastem. V nedeljo pa bodo začeli popravljati infrastrukturo, kot so vodovodna in električna omrežja, je povedal anonimni vir iz lokalnega odbora.

Sankcije proti Rusiji še vedno na mizi
Vojna v Siriji bo znova tudi na dnevnem redu na četrtkovem vrhu EU-ja v Bruslju. Čeprav so nove sankcije proti Rusiji po neuradnih informacijah na mizi, pa o njih voditelji osemindvajseterice ne bodo govorili. "Sankcije so ena izmed možnosti, ki so na mizi. Pričakujemo, da bodo tam ostale tudi po vrhu," je dejal neimenovani nemški uradnik.

Je pa francoski predsednik Francois Hollande v sredo že napovedal, da bo storil vse, da bo na pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel in Putinom dosegel podaljšanje premirja v Alepu.