Erdogan ne sprejema kritik iz ZDA in EU-ja glede čistk, ki jih oblasti izvajajo po poskusu udara. Foto: Reuters
Erdogan ne sprejema kritik iz ZDA in EU-ja glede čistk, ki jih oblasti izvajajo po poskusu udara. Foto: Reuters
Turška vojska
Pomemben del čistk po poskusu udara se izvaja v vojski. Foto: Reuters

Erdogan v času izvajanja obsežnih čistk po poskusu udara stopnjuje napade na države, ki takšno ravnanje turških oblasti kritizirajo. Notranje ministrstvo je v petek sicer sporočilo, da je bilo do zdaj pridržanih 18.000 ljudi. "Nekateri ljudje nam dajejo nasvete. Pravijo, da so zaskrbljeni. Brigajte se zase! Poglejte svoja lastna dejanja," je dejal Erdogan.

Kot je še dejal, "tiste države ali voditelji, ki jih ne skrbi za turško demokracijo, življenja naših ljudi, prihodnost Turčije, skrbi pa jih za usodo pučistov, ne morejo biti naši prijatelji".

V petek se je sprl tudi s poveljnikom centralnega poveljstva ameriške vojske Josephom Votlom. Dejal mu je, naj ve, kje mu je mesto, in dodal: "Postavili ste se na stran pučistov, namesto da bi se zahvalili tej državi, da je porazila poskus udara."

Erdogan je sicer dejal, da umika tožbe proti ljudem, ki so obtoženi, da so ga razžalili. Pregon naj bi sicer grozil okoli 2.000 ljudem. Kot je dejal, so ga navdihnili občutki enotnosti po nedavnem propadlem poskusu udara.

Votel je v četrtek namreč dejal, da bi lahko zapiranje nekaterih vojaških poveljnikov škodovalo turško-ameriškemu vojaškemu sodelovanju, poroča BBC. V petek pa je Votel na Erdoganov očitek odvrnil, da so kakršna koli poročila o njegovi vpletenosti v udar "nesrečna in povsem netočna".

Ob tem je dodal, da je bila Turčija veliko let "izjemen in ključen partner", še naprej se veseli sodelovanju v boju proti samooklicani Islamski državi. V četrtek je sicer direktor ameriške Nacionalne obveščevalne službe James Clapper dejal, da čistke v Turčiji škodijo turško-ameriškemu vojaškemu sodelovanju proti IS-ju.

Premier: Čistke v vojski uspešne
Turški premier Binali Yildirim je medtem sporočil, da je Turčiji uspelo iz vojske odstraniti vse elemente, povezane s klerikom Fethullahom Güllenom, ki ga Ankara krivi za poskus vojaškega udara 15. julija. Güllen, ki od leta 1999 živi v ZDA, obtožbe zanika.

Iz turške vojske je bilo sicer nečastno odpuščenih 1.700 pripadnikov vojske in tudi okoli 40 odstotkov generalov in admiralov. Odpuščenih je bilo tudi več kot 66.000 javnih uslužbencev, preklicanih pa 50.000 potnih listov. Država je zaprla tudi 142 medijev, več deset novinarjev pa je prijetih.