Zaradi policijskega nasilja proti protestnikom sta dve glavni konfederaciji sindikatov od ponedeljka napovedali splošno stavko v državi. Foto: EPA
Zaradi policijskega nasilja proti protestnikom sta dve glavni konfederaciji sindikatov od ponedeljka napovedali splošno stavko v državi. Foto: EPA
V Carigradu so se znova vneli spopadi med protestniki in policijo. Foto: EPA
Protesti v Turčiji
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je protestnikom v soboto postavil ultimat, da morajo trg in park v Carigradu izprazniti pred današnjim zborovanjem njegove vladne stranke v mestu. Foto: EPA
Po nemirni noči shod privržencev Erdogana

"Vajeti so v mojih rokah," je zatrdil premier Recep Tayyip Erdogan več kot desettisočglavi množici podpornikov Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ki so se zbrali le nekaj kilometrov stran od trga Taksim in parka Gezi, kjer so v noči na nedeljo policisti dokončno obračunali s protestniki.

"Opozoril sem jih, da se bo to enkrat moralo končati. Da je vse skupaj postajalo neznosno. Včeraj so policisti izvedli končno akcijo. Takšno odločitev sem kot premier moral sprejeti."

Ko mediji obmolknejo
Dopisnica Karmen W. Švegel je za televizijski Dnevnik poročala, da je večina medijev v Turčiji znova obmolknila in da televizijske postaje o nasilju skorajda niso poročale. A se je novica hitro razširila po družbenih omrežjih.

"Mi smo molčeča manjšina, in ne drhal, ki nas poskuša prestrašiti,” je dejal in bil ob tem kritičen predvsem do britanskega BBC-ja, ameriškega CNN-a in britanske agencije Reuters, ki "svetu širijo dezinformacije o dogodkih v Turčiji".

"EU bi moral vedeti, kje je njegovo mesto"
V svojem govoru ni izpustil niti Evropskega parlamenta, ki je pred dnevi sprejel nezavezujočo resolucijo, ki obsoja "nesorazmerno" uporabo sile proti protestnikom ter obžaluje "nepripravljenost turške vlade in Erdogana na korake v smeri sprave".

"Turčija ni država, ki bi jo lahko obsodil parlament, ki ne ve ničesar o Turčiji … EU bi moral vedeti, kje je njegovo mesto," je dejal.
Pripadnika varnostnih sil ranjena s pištolo
Potem ko je policija po ukazu premierja v soboto zvečer z vodnimi topovi in solzivcem dobesedno 'očistila' protestnike iz središča Carigrada, so policisti danes zaprli poti do parka Gezi in trga Taksim ter tako protestnikom onemogočili dostop do njihovega zbirališča. Komunalni delavci so v parku posadili rože ... buldožerji pa so z obrobja parka odstranili barikade, ki so jih postavili protestniki.

Guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu je dejal, da za protestnike ne bi bilo varno, če bi se skušali ponovno zbrati. Dodal je, da sta bila dva pripadnika varnostnih sil v spopadih ranjena "s pištolo".
Nasilje je znova izbruhnilo tudi v turški prestolnici Ankari, kjer je policija proti protestnikom uporabila vodne topove in solzivec, pri tem so bili najmanj štirje ljudje ranjeni.
Policisti z vodnimi topovi tudi v hotel
Erdogan je dal namreč protestnikom v soboto čas, da izpraznijo trg Taksim do nedelje, ko bo v njegovi neposredni bližini potekal že omenjeni shod vladne stranke, a kmalu po koncu njegovega govora so policisti na osrednjem carigrajskem trgu napadli in razgnali okoli 10.000 protestnikov.

Ti so se razbežali po bližnjih ulicah. Nekateri so se zatekli tudi v hotele s petimi zvezdicami, kar ni bila ovira za policiste, ki so znova uporabili vodne topove, tako da je voda zalila preddverje hotela.

V igri tudi gumijasti naboji?
Ena glavnih protestniških skupin Solidarnost Taksim je sobotni napad policije označila kot brutalen in povedala, da je bilo v nasilnem posredovanju policije, ki naj bi uporabila tudi gumijaste naboje, ranjenih "več sto protestnikov". Guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu trdi, da je bilo ranjenih 44 protestnikov.
Na vidiku vojaške enote
Prvič od začetka protestov 31. maja je policija na dostop do enega izmed mostov čez Bospor namestila vojaške enote žandarmerije, ki so v obdobju miru pod nadzorom notranjega ministrstva, poroča BBC. S tem želijo preprečiti prihod protestnikov čez most do trga Taksim.

Za ponedeljek sklicana splošna stavka
Konfederacija sindikatov javnega sektorja Kesk je napovedala, da bo v znak protesta zaradi policijskega nasilja v ponedeljek sklicala splošno stavko po državi, ki se ji bodo pridružili tudi drugi sindikati.

Protesti v Turčiji so se sprva začeli zaradi urbanističnega načrta, ki bi uničil park Gezi, nato pa so se protesti zaradi policijskega nasilja nad protestniki razširili v protivladne proteste po vsej državi. V protestih je do petka umrlo pet ljudi, poškodovanih jih je bilo najmanj 5.000.

Po nemirni noči shod privržencev Erdogana