Vodji prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) Selahattinu Demirtasu grozi do 24 let zaporne kazni. Foto: Reuters
Vodji prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) Selahattinu Demirtasu grozi do 24 let zaporne kazni. Foto: Reuters

Tožilstvo v mestu Diyarbakir na jugovzhodu Turčije Selahattinu Demirtasu očita spodbujanje ljudi k nasilju, za kar turška zakonodaja predvideva do 24 let zapora.

Predmet preiskave je izjava izvršnega odbora HDP-ja, ki je 6. oktobra lani pozval privržence stranke, naj gredo na ulice in protestirajo proti stališču turške vlade do Sirije. Po uradnih podatkih je bilo v tridnevnih izgredih, ki so ob protestih izbruhnili po državi, ubitih 35 ljudi.

Odvzem poslanske imunitete
Če bo preiskava pokazala, da bi morali Demirtasu soditi, bo tožilstvo zahtevalo odvzem njegove poslanske imunitete. Gre za prvo tovrstno preiskavo proti Demirtasu, čigar stranka je z dobrim izidom 13 odstotkov na parlamentarnih volitvah 7. junija presenetila celo vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP).

Tožilstvo je novico o preiskavi sporočilo nekaj ur po tem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan med obiskom na Kitajskem ostro napadel Demirtasa in dejal, da bi se ta tako kot njegov starejši brat Nurettin pridružil borcem v Turčiji prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK) v Iraku, če bi le imel priložnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Erdogan je v torek sporočil, da je mirovni proces s Kurdi končan, kar so sicer že pred tem sporočili tudi Kurdi sami.

Smrtonosna napada na jugu Turčije
Medtem pa so danes člani PKK-ja izvedli dva ločena napada na policijsko postajo in železniško progo na jugu Turčije. V napadu na policijsko postajo v mestu Pozanti sta bila ubita dva policista in dva borca PKK-ja. V bombnem napadu na železniško progo v provinci Kars pa je bil ubit delavec, ki je v tistem trenutku progo popravljal, poroča BBC.

Od začetka izbruha napetosti v Turčiji 20. julija je bilo ubitih okoli 20 pripadnikov turških varnostnih sil. V zračnih napadih turških letal na cilje PKK-ja na severu Iraka pa je bilo ubitih okoli 190 borcev, najmanj 300 pa ranjenih. Vedno bolj sicer postaja jasno, da je Turčija zračne napade na borce skrajne Islamske države (IS) v Siriji, izrabila za napad na PKK v Iraku, s katerim je pred dnevi tudi prekinila dve leti trajajoč mirovni sporazum.