Ministra sta, kot kažejo njune izjave, različno razumela baselsko banko. Foto: BoBo
Ministra sta, kot kažejo njune izjave, različno razumela baselsko banko. Foto: BoBo
Pusićeva in Erjavec o vprašanju LB

"Mi ga razumemo tako, da se ni razglasila za nepristojno," je poudaril minister. "Pomembno je to, da se ta zadeva ne rešuje pred hrvaškimi sodišči, ampak da se išče rešitev v okviru sukcesije in pismo iz Basla ne govori o tem, da se je BIS razglasil za nepristojno," je dejal Erjavec, ki se je s Pusićevo srečal ob robu Blejskega strateškega foruma.

Kot je dejal Erjavec, slovenska stran ves čas trdi, da je treba najti nekoga, in sicer nekoga tretjega, ki bi našel rešitev za to odprto vprašanje. "Izjava ministrice pa je pač njena izjava, kako ona razume zadevo. Mi jo razumemo drugače," je dejal.

Pusićeva je namreč po dvostranskem sestanku za hrvaško televizijo HTV in Hrvaški radio izjavila, da se je baselska Banka za mednarodne poravnave razglasila za nepristojno glede reševanja vprašanja prenesenih varčevalnih vlog nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem.

Hrvaška zunanja ministrica se je potem še enkrat odzvala na navedbe in dejala, da v pismu, ki sta ga državi dobili zdaj, piše podobno kot v pismu, ki sta ga iz banke dobili že leta 2010, in sicer da "v BIS-u menijo, da ne morejo prispevati k reševanju tega problema in da je edino, kar nam lahko ponudijo, prostor za srečanje".

"A prostora seveda ne potrebujemo. Sestanemo se lahko ali v Sloveniji ali na Hrvaškem in dogovorili smo se, da se bomo sestali," je še dejala Pusićeva.

Naslednje srečanje že konec septembra?
Zunanja ministra naj bi se skupaj z obema finančnima ekspertoma, Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem, sešla predvidoma po Croatia Summitu v Dubrovniku, ki bo konec septembra, a kot je dejal Erjavec, je treba podrobnosti srečanja še uskladiti.

Mogoča je zaustavitev postopkov za dve leti
Kot je še dejala hrvaška zunanja ministrica, memorandum, kot ga vidi Hrvaška, ne omogoča posredovanja tretje strani, da bi se našla rešitev spora v okviru sukcesije, razen v okviru BIS-a. "Ni druge možnosti. Imamo možnost, da se obrnemo na BIS in da
zaustavimo sodne postopke za dve leti," je dejala.

Pusićeva in Erjavec o vprašanju LB