Ernest Petrič bi lahko nasledil Mohameda El Baradeja, ki se po 12 letih poslavlja od IAEA-ja. Foto: EPA
Ernest Petrič bi lahko nasledil Mohameda El Baradeja, ki se po 12 letih poslavlja od IAEA-ja. Foto: EPA
Sedež IAEA-ja na Dunaju
Položaj generalnega direktorja IAEA je zelo pomemben, saj agencija skrbi za preprečevanje nedovoljenega širjenja jedrskega orožja. V zadnjem času ima največ dela s Severno Korejo in Iranom. Foto: EPA

Nekdanji slovenski ambasador na sedežu IAEA-ja, trenutno ustavni sodnik, bo kandidiral za naslednika zdajšnjega prvega moža agencije ZN-a Mohameda El Baradeja, ki se mu tretji mandat izteče novembra.

"Petrič je kandidat za generalnega sekretarja IAEA-ja", je potrdilo slovensko zunanje ministrstvo in dodalo, da naj bi vlada kandidaturo uradno podprla kmalu, verjetno že na naslednji seji, predvideni za četrtek.

V prvem krogu brez zmagovalca
Prvi krogu volitev naslednjika El Baradeja ni bil uspešen. Za politično občutljivo mesto prvega moža IAEA-ja sta se potegovala Južnoafričan Abdul Samad Minty in Japonec Jukija Amano, a nobenemu ni uspelo zbrati potrebne dvotretjinske večine v 35-članskem svetu guvernerjev agencije. Nobeden izmed kandidatov ni dobil širše podpore v ideološko razdeljenem telesu. Industrijsko razvite države so podprle Amana, t. i. razvijajoče se države pa njegovega tekmeca Mintyja. Ta je bil za Zahod nesprejemljiv predvsem zaradi svojega stališča, da imajo vse države pravico do civilne uporabe jedrske energije.

Članice IAEA-ja si želijo novega generalnega sekretarja izvoliti čim prej, saj se agencija ukvarja s številnimi perečimi vprašanji, v ospredju katerih sta severnokorejski in iranski jedrski program.

Znani številni protikandidati
72-letni Petrič, nekdanji ambasador v ZDA in Avstriji, je med leti 2006 in 2007, ko je svetu guvernerjev predsedovala Slovenija, služil kot njegov predsednik. V drugem krogu volitev, ki je predviden za maj, bo Petričev protikandidat Malezijec Normaly Muslim, pojavlja pa se še več mogočih kandidatov, trije iz Latinske Amerike - Argentinec Rogelio Pfirter, Čilenec Milenko Skoknić in nekdanji mehiški predsednik Ernesto Zedillo, Španec Luis Echavarri in norveški zunanji minister Jonas Gahr Stoere. Amano, ki je na volitvah 26. in 27. marca prejel več glasov od Mintyja, naj bi ponovno kandidiral, Mintyjev status pa ni znan. Rok za prijavo kandidatov je 27. april.

T. V.