Svet
Protesti Irancev proti ameriškemu odstopu od jedrskega sporazuma. Foto: Reuters
Juncker meni, da mora EU varovati svoje interese. Foto: Reuters

Dodaj v

EU v zaščito podjetij pred ameriškimi sankcijami glede Irana

Prvič, da je Unija uporabila zaščitno zakonodajo
18. maj 2018 ob 07:59,
zadnji poseg: 18. maj 2018 ob 11:57
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska unija je sprožila proces v okviru zakonodaje za zaščito evropskih podjetij pred ameriškimi sankcijami glede Irana, s čimer izkazuje svojo zavezanost iranskemu jedrskemu sporazumu.

Zeleno luč za začetek postopka so dali voditelji EU na sredinem neformalnem zasedanju v Sofiji.

"V Sofiji smo videli izraz evropske enotnosti. Dokler bodo Iranci spoštovali svoje zaveze, se bo EU seveda držala sporazuma, ki ga je soustvarila," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Ob tem je poudaril, da je sporazum, ki ga je soglasno ratificiral Varnostni svet ZN, bistven za ohranitev miru v regiji in svetu.

"Toda ameriške sankcije ne bodo brez učinka. Zato je naša dolžnost, komisije in EU, da naredimo vse za zaščito evropskih podjetij, še posebej majhnih in srednje velikih," je dodal Juncker.

EU je danes sprožila aktivacijo zakonodaje (ang. blocking statute), po kateri ekstrateritorialni ameriški zakoni niso izvršljivi v EU. Z uporabo te zakonodaje želi unija zavarovati svoje in iranske gospodarske interese ter tako ohraniti iranski jedrski dogovor. Predvideva tudi odškodnine za izgube pri poslovanju.

Unija je to zakonodajo sprejela leta 1996 v sporu glede ameriških sankcij proti Kubi, Iranu in Libiji, a je doslej ni uporabila, saj je bil pred dobrimi 20 leti vendarle pravočasno dosežen dogovor s tedanjo administracijo Billa Clintona.

Nove sankcije ZDA proti Iranu
ZDA so ob odstopu od iranskega jedrskega dogovora vnovič uvedle gospodarske sankcije proti Iranu, sekundarne sankcije pa grozijo tudi neameriškim podjetjem, ki bodo poslovala z državo, zato se v Teheranu bojijo, da bi izgubili velik del gospodarskih dogovorov, sklenjenih po dogovoru iz leta 2015.

Iranski jedrski dogovor iz leta 2015, ki so ga s Teheranom sklenile Francija, Velika Britanija, Nemčija, ZDA, Rusija in Kitajska, predvideva ustavitev dejavnosti za izdelavo jedrske bombe v zameno za odpravo vrste gospodarskih sankcij proti državi. Po dogovoru se je znatno okrepilo gospodarsko sodelovanje med Iranom in EU.

V Teheranu zdaj želijo v 60 dneh dobiti zagotovila, da bodo gospodarske povezave ostale nespremenjene. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bo tudi Iran odstopil od dogovora.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
šurda
# 18.05.2018 ob 08:31
Končno nekaj pametnega, nekaj prepotrebne pokončnosti
kako se bo odzval predsednik ZDA Donald Trump pa je
že drugo vprašanje !
Še vojsko ZDA treba dobesedno IZGNATI iz EU in
ustvariti svoje lastne sile !
Izvidnik
# 18.05.2018 ob 08:10
Evropa ne zaj.... sedaj ampak izkoristi to
Springbok
# 18.05.2018 ob 08:41
Zdaj pa uvedimo še kazenske sankcije za ameriška podjetja, ki bodo gradila zid z Mehiko, in ameriška podjetja, ki investirjo v Saudovi Arabiji, in tista, ki sodeluejo pri gradnji in opremi ameriške amabasade v Jeruzalemu. In uvedimo kazenske carine za uvoz LNG plina iz ZDA. Končno pa lahko s tajno diplomacijo Kimu sporočimo, da Donaldu ne gre zaupati, in naj ne nasede njegovim klicom sirene, saj ga čaka usoda Gadafija,
blue_night
# 18.05.2018 ob 09:24
Cebaka
Mi smo zavezniki USA v dobrem in slabem in pika!

A ni EU samostojna in suverena? Kar ti opisuješ je odnos med kolonialistom in podložnikom, ne med zavezniki.
šurda
# 18.05.2018 ob 08:49
Cebaka
Saj, se hecaš ??, ali resno misliš ??
Čim dlje od ZDA, tem bolje, bodimo enotni v EU saj smo
svoj kontinent !

ZDA, Izrael in Saudova Arabija NISO garant ZA MIR,
ampak ravno obratno, za netenje novih in novih
vojn !
DrKult
# 18.05.2018 ob 09:45
Cebaka: "To ni prav..smo USA zavezniki ali nismo? Potrebno je biti zaveznik tudi v slabem.ne samo dobrem!!"

Kdo se je prvi spravil na koga? Trump bi rad vzpostavil nadoblast ZDA nad celim Svetom. Lepo po principu deli in vladaj. Uvede carine na jeklo in aluminij... in Evropa se zdila za začasno izvzetje. S tem se Evropa zameri Kitajcem. Potem se začasno izvzetje lepo ukine in se zadeva nadaljuje eno za drugim.

"Upam da USA ne postavi ultimata ali oni ali Iran, oz naj ga ker potem se bo evropa spametovala."

ZDA so že postavile ultimat "ali oni ali Iran", pa ne samo tega, postavili so še kake druge ultimate. Ko začne država, ki bi naj bila zaveznica in ki je iz celotne globalizacije izšla kot neizpodbitna zmagovalka, zezat vse po spisku, se je treba od take države distancirati. Trump je bully. On nas hoče vse izolirati. Zdaj je čas, da Evropa dvigne glavo, vzravna hrbtenico in odklopi dihalne naprave, ter zadiha s svojimi pljuči. Naš kontinent je kopensko povezan z drugim največjim gospodarstvom na Svetu. EU sama je primerljivo veliko gospodarstvo ZDA. Kitajci, Japonci, Korejci itd. imajo s Trumpom približno iste probleme kot mi. Kje pa piše, da morajo biti ZDA svetovni policaj? Zakaj ne bi bila EU skupaj z Azijci? Večji garant za mir bi že bil.

"USA in Izrael sta garant za mir in blaginjo v Evropi."

Hahahahahahahahahahahaha. Ojoj.
Joker
# 18.05.2018 ob 08:42
Slišati je lepo, a samo zakonodaja tu ne bo nič pomagala. Amiji ne spoštujejo nobenih zakonov ali dogovorov. Začnite rajši iskati nove trge in zaveznike v perspektivnih državah in pozabite na ZDA in predvsem dolar.
gesan
# 18.05.2018 ob 09:34
Vse bolj je jasno, da ima umski bolnik iz umobolnice "whitehouse" en in edini cilj za svoj bolani pohlep, da skrega cel svet in ga porine v kaos.

V takem kaosu potem paraziti na njegovem položaju lahko počno kar jih je volja, ker si zakone podredijo tako, da so nedotkaljivi.
šurda
# 18.05.2018 ob 10:03
Cebaka
Ti, si res en velik pravljičar, če misliš, da so nas samo ZDA
osvobodile leta 1945, leta 1991 pa so bile ZDA zelo dolgo
PROTI samostojnosti Republike Slovenije, OBRANILI pa
smo se sami ob pomoči TO-ja, takratne Milice in navdnih
ljudi !
šurda
# 18.05.2018 ob 09:27
Cebaka
Tebi se NE SANJA, kaj je meni bolj pri srcu !
Dejstvo pa je le eno, če naveza ZDA & Izrael ( ob
asistenci Saudove Arabije ) napade Iran, bodo
na mejah EU novi begunci !

CIA je pred davnimi leti odstranila Iranskega predsednika
Mosadeka, vse ostalo je zgodovina ! Poglej si slike
Irana iz tistega časa !
Burner
# 18.05.2018 ob 09:40
Ob takih zaveznikih kot so Američani, ne potrebujemo novih sovražnikov.
J@st
# 18.05.2018 ob 10:09
Cebaka
# 18.05.2018 ob 10:01
Prijavi neprimerno vsebino
Upam da CIA skrbno beleži IP-je proti USA hujskaških komentatorjev. Ko bo zaropotalo ne potrebujemo 5. kolone, takrat moramo biti enotni in združeni! UNITE WE STAND! USA&EU&Israel
-----------------------
Dobro trolaš, Cobaka.+++++
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 09:45
@cebaka
To ni prav..smo USA zavezniki ali nismo? Potrebno je biti zaveznik tudi v slabem.ne samo dobrem!!

Ko nekdo milijonkrat zlorabi tvoje zaupanje, morda vseeno nastopi čas za prestrukturiranje ljubezenskega razmerja. A če se ti bo žena v svoje neizmerno zadovoljstvo dol dala s celim bataljonom, boš še vedno njen zaveznik v dobrem (zanjo) in slabem (zase)?
gesan
# 18.05.2018 ob 09:31
Cebaka
# 18.05.2018 ob 09:10

Vem da so ti bolj pri srcu Iran, Venezuela in podobni ampak ti si večni sanjač in iluzionist zato te ne gre jemati resno..
Mi smo zavezniki USA v dobrem in slabem in pika!
------------------------------------------------------------------------
Meni ni noben zločinec pri srcu.
Tebi pa očitno je.

Amerigija je nastala na zločinski, parazitski način.
In jaz naj bom njihov zaveznik?!?
Bom, ko bodo plačali za svoje grehe!
grenadir
# 18.05.2018 ob 10:55
"Mene zanima kdo bo plačal te odškodnine?"... Vsi Evropejci.... Jaz res ne vem, kje vsi vi živite... Subvencioniramo kmetijstvo in vsaj polovico proizvodnje v EU... Brez subvencioniranja bi bila Evropa popolnoma nekonkurenčna.. Enako počne tudi USrA.. Kaj mislite kdo bo pokril izpad dohodka Boeingu za izpad naročil avionov iz Irana... Prosti trg, s katerim vas bajajo vsak dan je samo utvara in ne obstoja že vsaj 30 let....
audiac
# 18.05.2018 ob 10:26
Cebaka,
prepričan sem,da boš dobil vsaj en plus.Včasih se kakšen uporabnik tudi zmoti :))
Pa tko lepo si napisau.
krucyfix
# 18.05.2018 ob 10:35
USA in Izrael sta garant za mir in blaginjo v Evropi.

Ti jo pa pihneš, hehe
grenadir
# 18.05.2018 ob 10:40
Drugače pa, kot sem že večkrat napisal... Evropa je predvsem zaradi Nemčije in Italije povsem v vazalnem položaju naspram USrA in ob skrajno neoliberalni Franciji in popolnoma amerikanizirani Poljski in Baltiku ni nobenih možnosti, da se postavi po robu največjemu hegemonu... Malo bodo pokokodakali, potem pa kar se Irana tiče lepo počepnili in še naprej ubogali velikega brata...Razen, če nam morda Rusi za nekaj časa posodijo par najnovejših igračk...
KLIPAN
# 18.05.2018 ob 10:32
@cabaka
"USA in Izrael sta garant za mir in blaginjo v Evropi."

??????
Hahahahaha......
Porušita celi Bližnji vzhod, v EU pošljeta na milijone beguncev, sama ne sprejmeta nikogar in to sta "garanta za mir v Evropi"?????
Vic desetletja.
blue_night
# 18.05.2018 ob 10:18
Cebaka
ZDA, Izrael, Kanada, Avstralija + Evropa

Vsa omenjena območja (pri Evropi je potrebno zapisati Zahodna Evropa) so nastale z genocidom in etničnim čiščenjem. Konkretno Slovneci z omenjeno skupino nimamo skupnega nič, razen tega, da so nas želeli Nemci in Avstrijci po koncu 2. sv. vojne v primeru zmage pomoriti/zasužnjiti:

The Generalplan Ost (German pronunciation: [ɡenəˈʁaːlˌplaːn ˈɔst]; English: Master Plan for the East), abbreviated GPO, was the German government's plan for the genocide and ethnic cleansing on a vast scale, and colonization of Central and Eastern Europe by Germans.

https://en.wikipedia.org/wiki/Generalpla
n_Ost
Hardworker
# 18.05.2018 ob 18:13
Nemčija je začela graditi “Severni tok 2” – ZDA grozijo s kaznimi vsem, ki sodelujejo z Rusijo.
https://www.logicno.com/politika/njemacka-pocela-graditi-sjeverni-tok-2-sad-prijete-kaznama-svima-koji-rade-s-rusima.html
Zdaj bi morali Nemci zapeti svojo himno: “Deutschland, Deutschland uber alles”, Ameriki pokazati sredinec i nadaljevati z izgradnjo dodatnega Severnega toka. Šele takrat bodo spet postali samostojni Evropejci.
KLIPAN
# 18.05.2018 ob 10:30
Hvala Trumpu in vsem njegovim desnim podpornikom!!!
Končno se bo EU in ostali svet vsaj malo uprl Ameriškemu izsiljevanju, vojnam in nadvladi.
m72
# 18.05.2018 ob 11:12
Končno nekaj pametnega od efu. Upam, da bo tako tudi ostalo.
Hardworker
# 18.05.2018 ob 18:00
Trump igra na karto blefiranja in panike, predvsem pa bo vso škodo prevalil na pleča EU in ostalih papirnatih zaveznikov.
Ko gre imperiju slabo, potem začne najprej piti kri svojih vazalov, ki naivno mislijo, da so enakopravni zavezniki.
Kekec99
# 18.05.2018 ob 14:38
Baje bo EU, zaradi sankcij, iransko nafto plačevala v evrih in nič več v dolarjih. Pričakujem da bodo naslednji tedni v EU zelo pestri.
KLIPAN
# 18.05.2018 ob 10:33
Super, da je Trump postal predsednik ZDA, končno bo pod novo levo-sredinsko vlado referendum o izstopu iz Nata.
Hvala Donči!
zzob
# 18.05.2018 ob 10:26
smo USA zavezniki ali nismo?

Pravzaprav zelo dobro vprašanje - za Trumpa.
tomazmb
# 19.05.2018 ob 15:25
Edina pametna poteza. EU mora postati samostojna entiteta na svetovni politični sceni in ne več privesek Američanov. Spoštovanje pridobiš z močjo in ne s šibkostjo. Največji poraženec bo tukaj Boeing, ki bo izgubil velk posel s potniškimi letali, največ pa pridobil Airbus. Me zanima odgovor Američanov, oz. predsednika Trumpa ... ali enakopravno partnerstvo z EU ali boj za prevlado nad nami Evropejci.

Lp!
HOR
# 20.05.2018 ob 14:28
Mogoče pa še kaj bo iz Evrope, če bo prenehala tudi s sankcijami proti Rusiji...!?
Mare_4
# 18.05.2018 ob 13:31
*Popravek
Prvi odstavek iz mojega prejšnega sporočila je citat iz sporočila od uporabnika @šurda.

Popravljeno sporočilo prilagam še enkrat:

@šurda
Cebaka
Tebi se NE SANJA, kaj je meni bolj pri srcu ! Dejstvo pa je le eno, če naveza ZDA & Izrael ( ob asistenci Saudove Arabije ) napade Iran, bodo na mejah EU novi begunci
!

Ko bi bilo samo to! V primeru embarga ali napada na Iran, bi cene nafte poskočile v nebo, saj bi tako izločili s svetobega trga enega največjih dobaviteljev nafte, s tem pa bi povpraševanje izjemno preseglo ponudbo. Še zlasti kritično bi postalo, če bi se napadu pridružila Savdska Arabija, ker bi jim Iranci sesuli naftna črpališča in rafinerije z raketami dolgega dosega, ki jih imajo na sto tisoče.

Zaradi visokih cen nafte bi po svetu propadla številna podjetja, ki uporabljajo energente. To je itak pretežni del tehnoloških podjetij. Kriza bi utegnila biti celo večja, kot pred desetletjem, ko še je zamajal skoraj v temeljih svetovni trga. Visoke cene nafte oz. energentov bi šle na roke predvsem američanom, saj Amerika svoje presežke pri proizvodnji energentov zagotavlja s fracking postopkom. Ta znatno podraži pridobivanje nafte in plina. Z nizkimi cenami nafte in plina ta postopek ni rentabilen in v času nedavnih rekordno nizkih cen nafte so morali Američani zapreti številna podjetja s fracking postopkom.
Mare_4
# 18.05.2018 ob 13:21
Cebaka Tebi se NE SANJA, kaj je meni bolj pri srcu ! Dejstvo pa je le eno, če naveza ZDA & Izrael ( ob asistenci Saudove Arabije ) napade Iran, bodo na mejah EU novi begunci !

Ko bi bilo samo to! V primeru embarga ali napada na Iran, bi cene nafte poskočile v nebo, saj bi tako izločili s svetobega trga enega največjih dobaviteljev nafte, s tem pa bi povpraševanje izjemno preseglo ponudbo. Še zlasti kritično bi postalo, če bi se napadu pridružila Savdska Arabija, ker bi jim Iranci sesuli naftna črpališča in rafinerije z raketami dolgega dosega, ki jih imajo na sto tisoče.

Zaradi visokih cen nafte bi po svetu propadla številna podjetja, ki uporabljajo energente. To je itak pretežni del tehnoloških podjetij. Kriza bi utegnila biti celo večja, kot pred desetletjem, ko še je zamajal skoraj v temeljih svetovni trga.
Visoke cene nafte oz. energentov bi šle na roke predvsem američanom, saj Amerika svoje presežke pri proizvodnji energentov zagotavlja s fracking postopkom. Ta znatno podraži pridobivanje nafte in plina. Z nizkimi cenami nafte in plina ta postopek ni rentabilen in v času nedavnih rekordno nizkih cen nafte so morali Američani zapreti številna podjetja s fracking postopkom.
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 13:00
EU so ustvarile ZDA kot svoje orodje in ZDA jo bodo tudi razdrle, če bodo ogroženi njeni posesivni in stremuški interesi.
amigo
# 20.05.2018 ob 21:02
Največji poraženec bo tukaj Boeing, ki bo izgubil velk posel s potniškimi letali, največ pa pridobil Airbus. Me zanima odgovor Američanov, oz. predsednika Trumpa ... ali enakopravno partnerstvo z EU ali boj za prevlado nad nami Evropejci.

Zadeva na žalost ni tako enostavna. Amerikanci imajo v rokah številne vzvode, ki so jim jih prepustili podkupljeni evropski politiki. Tako več kot 10% delov za Airbuse prihaja iz ZDA. Sliši se tudi, da je Total že popustil pod ameriškimi pritiski. Seveda bodo Kitajci z veseljem vskočili.
samogledam
# 18.05.2018 ob 11:48
s kom so americani v konfliktu nebi smelo brigat EU, se manj da jim sledi, ma kaksen embargo ? politiki se naj nehajo vtikovat v sport in trgovino.
boro007
# 23.05.2018 ob 02:04
@Cebaka

To ni prav..smo USA zavezniki ali nismo? Potrebno je biti zaveznik tudi v slabem.ne samo dobrem!!
Upam da USA ne postavi ultimata ali oni ali Iran, oz naj ga ker potem se bo evropa spametovala.
USA in Izrael sta garant za mir in blaginjo v Evropi.


Tudi če trmarijo in preračunljivo ustvarijo razmere ki nam ne gredo na roko, njim in njihovim zaveznikom Izraelcem pa gredo še kako na roko? Iran izzivajo, da bi odstopil od dogovora in ponovno začel bogatiti uran, kar bi bil povod za napad na Iran, kar si želijo Izraelci... In mi bomo to kar podprli ker smo slepi sledilci dobre IN SLABE politike?

EU kot inštitucija je dolgo podpirala vsako ameriško odločitev kljub temu da ni bilo podpore med prebivalstvom... Vesel sem da se končno kazalec nagiba na drugo stran...
Mare_4
# 22.05.2018 ob 08:06
@gkrosl
Pred časom sem sledil eno debato na forumih z viri, ki so bili kredibilni tudi glede drugih podatkov.
Če oporekaš, predpodstavljam, da veš pravo cifro. Ali ti to kar "po občutku" ali "na oko" meniš, da tenu ni tako?
gkrosl
# 22.05.2018 ob 02:20
Mare,
Še zlasti kritično bi postalo, če bi se napadu pridružila Savdska Arabija, ker bi jim Iranci sesuli naftna črpališča in rafinerije z raketami dolgega dosega, ki jih imajo na sto tisoče.


Hmm, malo manj pretiravanja prosim.
Borc984
# 21.05.2018 ob 16:40
Če že peremo za njih denar, brez sankcij, potem se lahko tudi pokenjamo na ameriške sankcije! USA pač klasično hinavsko ne more spoštovati prejšnjih dogovorov. S takimi bleferji se iti neke gospodarske dogovore je tudi strel v koleno.
cairns
# 21.05.2018 ob 15:10
Protesti Irancev proti ameriškemu odstopu od jedrskega sporazuma.

Iran je zelo napredna država kar se vidi po tem kako so oblečene ženske.
Joker
# 18.05.2018 ob 09:57
Bo moral Juncki Donnija najprej zelo konkretno v r.t uščipnit, potem pa povedat, kar mu gre.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 12:13
grenadir
Enako počne tudi USrA..

Recimo. Zanimivo je, da je ta Sr pritisnjen na isto, na kar prisega Rusija, na Državo in carja. Pa na isto, na kar so prisegali v Starem Rimu npr. 'Danes vladamo mi, jutri boste mogoče, mogoče pa vi...'

Mogoče pa noben? Sedaj se to tako sliši kot 'Jaz sem vse, Amerika in amerike, vse ostalo je pa nič'. Tudi Rusija ni Putin in sploh ni res da če bi bil človek proti kakšnemu Putinu da ni za Ruse. Ali pa če bi bil proti Trumpu da ni za Američane. Ali pa ko je proti enim, da ni za druge. Navsezadnje v sinergiji potem tudi za prve. Tlačiti vse v en koš tudi pri nas sicer izgleda potem kakor 'So what?', kot 'Saj je vseeno!', 'Pa kaj!'.

Toda ali mogoče česa tudi ne spregledamo, celote, ko se za en ali drugi del te celote fajtamo in ko se odločamo, na kateri del celote bi se postavili. Za eno v drugem gre, ne samo za eno ali za drugo.

Celote namreč mi niti v ustavi ne opredelimo. V ZRN jo pa ja. Avstrijci tudi ne dovolijo, da bi en upravitelj, Država ali pa kak drug upravitelji izrinili ljudstvo. Kakšna oblast ljudstvo, ostale. V ZRN imajo zato vzajemni del kapitala ustavnopravno najprej javnega, kar je pri njih od nekoga. Ker tistega nekoga, davkoplačevalsko celoto oni opredelijo. Kot subjekt, ki sam ni upravitelj. Ga ne enačijo z upravitelji. In ga ne izničijo s tem...

Oni tistega nekoga, davkoplačevalsko celoto, priznavajo kot lastnico. Mi ne. Mi z ustavo vse prepišemo najprej na upravitelje. Kot prvo to naredimo, zdresirano iz radikalizma od prej... Socialistični 'družbeni kapital' sploh ni bil družbeni. To so Nemci ugotovili javno v debati okoli njihovega Treuhanda leta 1993. Da si ga je prilastil upravitelj, pri njih Država, pri nas Združeno delo. Pa da si ga marsikje kar še vedno in da zato prihaja do tajkunizacije... Ne da kljub temu, pač pa zato.

Ne dojamemo, da celota ne upravlja. Kar naprej jo enačimo s tistimi, ki pa ja. In jim dajemo vsa pooblastila, dovolimo, da izbrišejo vse ostale...

Kongo: Kapital celote je Leopold prepisal vsega na Državo, sebe pa oklical za lastnika Države ... Celoto zanikal, ne pa priznal.
stilist
# 18.05.2018 ob 10:46
Ameriki je leta 1991 bilo figo mar za Slovenijo in za pravico do samoodločbe naroda, ki je to potrdil na referendumu. Njihov edini politični interes je bil ohraniti celovitost Jugoslavije in to za vsako ceno. Toliko o njihovi demokraciji...
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 11:01
Trump je za posle. Za uničenje konkurence.
sas
# 18.05.2018 ob 10:46
Predvideva tudi odškodnine za izgube pri poslovanju.

Mene zanima kdo bo plačal te odškodnine?
abria
# 18.05.2018 ob 10:32
Trgovinske omejitve oz. ovire za uvoz ameriškega blaga v EU so štirikrat višje od ameriških za uvoz evropskega blaga.
Evropa bolj ščiti svoja podjetja, posle in delovna mesta, kot to počnejo ZDA.
Vendar prav to očitajo Trumpu.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 11:51
Kot judeži, s kvazi leve in z ostale desne.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 11:45
Pa da se vrnem, ja, Juncker se je očitno nehal ukvarjati le s teranom.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 11:37
grenadir

Sploh pa se za prosti trg ne reče ravno da ni reguliran, pač pa da ga regulira trg sam. Da je samo-reguliran. Ne reguliran toliko od oblasti, od 'enega', pač pa samo-reguliran od večih... vseh. Manj politično monopolno in manj tržno monopolno. V bistvu gre za vprašanje monopolov. Ves čas. Za vprašanje nasilja, 'nujnosti', vsiljevanja, izničenja, zastraševanja ... Seveda pa, da se raje govori in počne vse drugo, kot bistveno, se je o monopolih raje tiho. Kaj bi pa bilo, če bi dojeli, da nas največkrat poganja strah, ne pa pogum? Da se večinoma dela instinktivno (še najbolj taktrat, ko se misli, da ne).

Kar se mene tiče je bolje celoto opredeliti kot lastnika, ji zavezati vse upravitelje, tudi Državo, ko se odločitve prenese na dogovarjanje in pogodbe med upravitelji, vsemi zavezanimi celoti, kot pa se iti pogum, trditi, da en je celota, pa kako da je vse jasno in vse voditi iz centra.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 11:18
stilist
Ameriki je leta 1991 bilo figo mar za Slovenijo in za pravico do samoodločbe naroda, ki je to potrdil na referendumu. Njihov edini politični interes je bil ohraniti celovitost Jugoslavije in to za vsako ceno. Toliko o njihovi demokraciji...

Zaradi te tvoje pripombe sem šel pogledat kdo je prvi priznal Slovenijo; kdaj Rusija, kdaj ZDA, kdaj pa prvi in kdo ... Rusija februarja 1992, ZDA aprila 1992, Hrvaška pa prva, in sicer junija 1991.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 11:43
grenadir

Seveda bodo pa eni trdili, da ja, a da je treba vse najprej prepisati na enega (na subjekt upraviteljico Državo), da bi se olajšalo privatizacijo, se pravi, kako da je treba najprej z ustavo celoto zanikati ločeno od upraviteljice in upraviteljev (ko si prilastijo identiteto celote), da bi jo po tako zv ustavo olajševani privatizaciji (po prenosu identitete in kapitala na upravitelje) pa končno v ustavi mogočem mogoče pa kot neupravitelja lastnika pa le priznali. Češ da zanikanje z ustavo (ignoranca) vodi v priznavanje z ustavo. Tako namreč razmišljamo, kot človek, kot vrsta. Seveda si pa prizadevamo biti ljudje. Če.
Kazalo