Hrvaške avtoceste so letos zvišale cestnine kar dva tedna pred poletno sezono. Foto: Reuters
Hrvaške avtoceste so letos zvišale cestnine kar dva tedna pred poletno sezono. Foto: Reuters
Hrvaška za 10 odstotkov podražila cestnine

Vozniki osebnih avtomobilov, motorjev, osebnih avtomobilov s priklopniki in avtodome bodo na avtocesti med Zagrebom in Splitom od polnoči za cestnino plačati 200 kun (27 evrov), med Zagrebom in Reko pa 77 kun (10,4 evra). Podražilo se je tudi nadomestilo za voznike osebnih avtomobilov za most na otok Krk, ki bo v sezoni 39 kun (5,3 evra), so objavili na spletni strani Haca. Cene so izračunali na podlagi tečaja 7,4 kune za evro.

Župan mesta Krk Darijo Vasilić je nasprotoval zvišanju nadomestila za most na otok. Pojasnil je, da ima Hac tudi brez sezonske podražitve približno 70 milijonov kun letnega zaslužka na mostu. Meni, da je plačevanje treba ukiniti, ker nadomestila ni za druge mostove na hrvaške otoke.

V hrvaški Istri višje cestnine že od začetka junija
Koncesionar Bina-Istra je s 1. junijem prav tako za deset odstotkov sezonsko podražil cestnine na avtocestah v hrvaški Istri, ki sta bolj znani kot istrski ipsilon, je poročal časopis Glas Istre na svoji spletni strani. Večinski lastnik francoski koncesionar Bouygues skrbi za 141 kilometrov avtocest. Za cestnino med predorom Učka in Puljem bodo morali vozniki avtomobilov do 1. septembra po novem odšteti 67 kun (devet evrov), za odcep med Umagom in Puljem pa 55 kun (7,4 evra).

Sezonska podražitev ne velja za avtobuse in tovorna vozila.

Krpanje dolgov
Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da je bila sezonska podražitev cestnin dolgoročno dobra odločitev, ki bo pomagala pri izplačilu velikanskih dolgov javnih avtocestnih podjetjih. Kot je dodal, se zaradi gostejšega prometa na avtocestah med turistično sezono dolgovi pospešeno krčijo. Dolgovi celotnega sektorja upravljavcev avtocest na Hrvaškem znašajo približno pet milijardi evrov.

Hac skrbi tudi za avtocesto med Obrežjem in hrvaško-srbsko mejo, za avtocestno povezavo z Osijekom in tudi za tisto med Zagrebom in mejo z Madžarsko. Skupaj z ARZ-jem upravljajo približno 1065 kilometreov avtocest.

Hrvaška za 10 odstotkov podražila cestnine