Letalski promet nad Islandijo za zdaj ni oviran. Foto: AP
Letalski promet nad Islandijo za zdaj ni oviran. Foto: AP

Noč v kraju Grindavik na jugozahodu Islandije je bila po nedeljskem izbruhu tamkajšnjega ognjenika mirna, je sporočila islandska civilna zaščita. Pojasnila je, da iz razpoke, ki je najbližja kraju, že več ur ni uhajala lava, še vedno pa ta priteka iz nekoliko bolj oddaljene druge razpoke.

Lava je v nedeljo okoli poldneva dosegla obrobje mesta in zažgala tri hiše, a ljudje niso bili v nevarnosti, saj je bilo mesto že evakuirano. To je bil drugi izbruh na polotoku Reykjanes v štirih tednih in peti od leta 2021.

Geologi so v nedeljo sporočili, da lava po vsej verjetnosti teče pod zapuščenim mestom in še vedno predstavlja nevarnost. Geofizik Magnus Tumi Gudmundsson je za islandsko televizijo RUV povedal, da še ni mogoče napovedati nadaljnjega razvoja izbruha.

"Na žalost je lava tekla bolj južno, kakor smo upali," je v nedeljo na tiskovni konferenci sporočil vodja islandske službe za civilno zaščito in obvladovanje izrednih razmer Vidir Reynisson. Kljub vsemu so obrambne ovire, ki so jih postavili na severu mesta, uspešno preusmerile tok lave na zahod in stran od mesta, je sporočil Reynisson.

Foto: AP
Foto: AP

Prebivalce so pravočasno evakuirali

Prebivalci mesta Grindavik, ki je imelo pred evakuacijo okoli 4000 prebivalcev, so dejali, da je bilo težko spremljati posnetke ognjenih zubljev.

"Položaj je resen, slabše ne bi moglo biti. Čeprav bo morda še huje, kdo ve," je v nedeljo povedal evakuirani prebivalec Jon Gauti Dagbjartsson. "Živim v hiši, v kateri sem se rodil, in težko si je predstavljati, da je z mestom konec in da bom moral življenje začeti znova."

Islandska vlada se bo sestala še danes in odločala o nadaljnji podpori prebivalcem Grindavika. "Ljudem bomo morali zagotoviti primerna bivališča," je sporočila islandska premierka Katrin Jakobsdottir.

Letalski promet na Islandijo in z nje kljub izrednemu dogodku ni oviran, saj emisije pepela iz ognjenika za zdaj niso tako obsežne.

Po izbruhu ognjenika na Islandiji ponedeljek bolj miren