Zaporniška kolonija IK-3 v Harpu. Foto: AP
Zaporniška kolonija IK-3 v Harpu. Foto: AP

Po dveh tednih ugibanj, kje je vidni ruski opozicijski politik, so njegovi sodelavci v ponedeljek sporočili, da so ga odkrili v zaporniški koloniji številka tri v Harpu, kjer ga je obiskala njegova predstavnica Kira Jarmiš.

Dan po odkritju se je oglasil tudi sam Navalni in s pomočjo svojih odvetnikov na omrežju X sporočil, da je pot do zaporniške kolonije trajala 20 dni, a je vseeno dobro razpoložen. "Jaz sem vaš novi Dedek Mraz," je v šaljivem tonu zapisal 47-letnik in se s tem navezal na tamkajšnje vremenske razmere.

"No, zdaj imam ovčji plašč, kapo ušanko (krznena kapa z zavihki za pokrivanje ušes), kmalu pa bom dobil še valjenke (tradicionalna ruska zimska obutev)," je v svoji objavi na X-u zapisal Navalni in dodal, da je odlično razpoložen, kot se spodobi za Dedka Mraza.

Novi dom Navalnega je znan kot kolonija "polarni volk" in velja za enega najstrožjih zaporov v Rusiji. Večina tam nastanjenih zapornikov je bila obsojenih za huda kazniva dejanja. Zime na tem območju so ostre in prihodnji teden naj bi temperature padle na okoli minus 28 Celzija.

Zapor leži približno 60 kilometrov severno od arktičnega kroga in je bil ustanovljen v šestdesetih letih 20. stoletja kot del nekdanjega sistema prisilnih sovjetskih delovnih taborišč.

Navalni se je zahvalil svojim privržencem in vsem drugim za njihovo skrb za njegovo dobro počutje med dolgotrajno premestitvijo. Kot je povedal, je, ko se je sprehodil do prostora za vadbo, ki je v sosednji celici, katere tla so bila po njegovih besedah pokrita s snegom, videl stražarje z mitraljezi in pse čuvaje.

"Kakor koli že, ne skrbite zame. V redu sem. Zelo sem vesel, da sem končno prišel sem," je sklenil svoj zapis.

Zaskrbljenost ZDA

ZDA so v ponedeljek izrazile resno zaskrbljenost zaradi pridržanja Navalnega in pogojev njegovega "nepravičnega pripora". State Department je hkrati pozdravil poročila, da so Navalnega, ki je od leta 2021 zaprt zaradi različnih obtožb, med drugim zaradi ekstremizma, znova našli, potem ko je za njim izginila vsakršna sled.

Podporniki Navalnega menijo, da bi lahko bila njegova premestitev v kazensko kolonijo na skrajnem severu Rusije povezana s prihajajočimi predsedniškimi volitvami v Rusiji, ob katerih so številne kritike Kremlja zaprli ali so ti pobegnili.