Nemški predsednik Steinmeier se je opravičil preganjanim homoseksualcem v času nacistične vlade in desetletja zatem. Foto: EPA
Nemški predsednik Steinmeier se je opravičil preganjanim homoseksualcem v času nacistične vlade in desetletja zatem. Foto: EPA
Frank-Walter Steinmeier
"Kdor relativizira nacistične zločine, ne samo da namerno odpira stare rane, ampak seje tudi novo sovraštvo, proti kateremu se je treba združeno upreti," je dejal Steinmeier. Foto: EPA
Spomenik v Berlinu
Spomenik homoseksualcem, preganjanim v času nacizma. Foto: EPA

"Kdor relativizira nacistične zločine, ne samo da namerno odpira stare rane, ampak seje tudi novo sovraštvo, proti kateremu se je treba združeno upreti," je dejal Steinmeier, ki pa ni neposredno omenil sporne izjave predsednika Alternative za Nemčijo (AfD) Alexandra Gaulanda.

Gauland je v soboto na kongresu stranke podmladka stranke Mlada alternativa v Seebachu dejal, da mora Nemčija prevzeti odgovornost za nacistično zgodovino, vendar pa da so "Hitler in nacisti le ptičji kakec v več kot tisočletni uspešni nemški zgodovini".

Predsednik Steinmeier se je v govoru opravičil nemškim homoseksualcem, ki so bili še več deset let po koncu druge svetovne vojne podvrženi strogim diskriminacijskim zakonom. "Nemčija je prizadejala veliko mero trpljenja tem ljudem, predvsem v času nacionalsocializma, pozneje pa v Vzhodni in Zahodni Nemčiji," je dejal Steinmeier.

50.000 zaprtih homoseksualcev
Homoseksualce so v Nemčiji preganjali na podlagi spornega člena kazenskega zakonika, ki so ga prvič uvedli leta 1871, nacisti pa so zakonik leta 1935 še zaostrili. Povojne nemške oblasti so člen prilagodile in prevzele tako na Zahodu kot Vzhodu. Na Zahodu so ga leta 1969 omilili, dokončno pa ukinili leta 1994 po ponovni nemški združitvi. V Vzhodni Nemčiji so člen ukinili leta 1968.

V Zahodni Nemčiji so na podlagi 175. člena kazenskega zakonika med letoma 1945 in 1969 so obsodili približno 50.000 moških. Lani je bundestag odobril ukrepe, ki so namenjeni odškodnini več tisoč homoseksualcem, ki so bili preganjani. Ti so prejeli 3.000 evrov odškodnine in dodatnih 1.500 evrov za vsako leto, ki so ga preživeli v zaporu.

Zaradi vsega povzročenega trpljenja, nepravičnosti in dolgoletnega molka je Steinmeier na deseto obletnico spomenika homoseksulacem, preganjanih v času nacizma, prosil za odpuščanje in dodal, da je popravljanje napak in opravičevanje za svoje napake ključno za demokratične vlade. "Vaša država vas je predolgo pustila čakati," je še dejal vsem navzočim.

CDU obsodil Gaulandove izjave
Na Gaulandove izjave so se med drugim odzvali v nemški Krščansko-demokratski uniji kanclerke Angele Merkel. Generalna sekretarka stranke Annegret Kamp-Karrenbauer je Gaulandove zadnje izjave v soboto pospremila z izjavo, da je AfD zdaj razkril svojo pravo podobo. "50 milijonov žrtev vojne in holokavsta za AfD niso nič več kot ptičji drek. To se dejansko skriva za meščansko masko stranke," je tvitnila sekretarka.