Evropa
Alexander Gauland
Eden izmed dveh voditeljev AfD-ja Alexader Gauland je nacizem primerjal s ptičjim kakcem v nemški zgodovini. Foto: Reuters

Dodaj v

Vodja AfD-ja: "Nacizem le ptičji kakec v nemški zgodovini"

Podmladek stranke se zavzema za "smrt Evropske unije"
2. junij 2018 ob 18:06
Seebach - MMC RTV SLO, STA

Sovodja AfD-ja Alexander Gauland je podmladku stranke dejal, da mora Nemčija prevzeti odgovornost za nacistično zgodovino, vendar pa da gre le za majhno packo v zgodovini Nemčije.

"Le tisti, ki sprejmejo preteklost, imajo moč oblikovati prihodnost," je na srečanju podmladka stranke dejal Gauland in dodal, da so "Hitler in nacisti le ptičji kakec v več kot 1000 letih uspešne nemške zgodovine," poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vodja podmladka Damian Lohr je izpostavil glavno razliko med stranko in njeno mladino pri odnosu do Evropske unije. "EU mora umreti zato, da lahko Evropa živi," so po njegovih besedah prepričani mladi.

Podmladek stranke AfD, imenovan Mlada alternativa, se je v mestu Seebach v zvezni deželi Turingija sešel na dvodnevnem srečanju pred zveznim kongresom stranke v Augsburgu čez približno mesec dni.

Mladina proti EU-ju in evru
Mladina stranke želi na kongresu oblikovati in sprejeti lasten program. "Osrednji sestavni del naše politične identitete je zahteva po postopnem ukinjanju EU-ja in evra," je poudaril Lohr.

Organizacija, ki po lastnih navedbah šteje okoli 2.000 članov, si prizadeva tudi za možnost bolj neposrednega vpliva državljanov na odločitve na zvezni ravni ter za spremembe azilne zakonodaje v času "množičnih migracij".

CDU obsoja izjavo
Generalna sekretarka vladajoče krščanske demokratske stranke (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se je na navedbe že odzvala z ogorčenim tvitom, da so za Gaulanda in njegovo stranko "50 milijonov žrtev vojne, holokavst in totalna vojna le ptičji kakec", poroča Washington Post.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Vrt
# 02.06.2018 ob 19:38
"Nacizem le ptičji kakec v nemški zgodovini"

To je očitno potvarjanje zgodovine in žalitev za vse žrtve nacizma.
Ivo Lola
# 02.06.2018 ob 18:48
Ko se nacist pretvarja, da je protinacist. Tudi v Sloveniji imamo takih na pretek.
Ples
# 02.06.2018 ob 18:58
Ne predstavljam si travme nekega starša, ko se zave, da se je njegov otrok včlanil v podmladek afd :(
ednina
# 02.06.2018 ob 20:19
Pa kako lahko nekateri še vedno zagovarjajo AfD?

Razumem, da eni hočejo absolutno svobodo govora. Ampak to še ne pomeni, da morate zagovarjati stranke in vsebine njihovega govora.
SamoRes
# 02.06.2018 ob 19:21
En Lohr se je že predal zmagoviti slovenski partizanski vojski leta 1945. Južno od avstrijske meje ne bo nacizma. Tu je vrednota antifašizem.
Bivši uporabnik
# 02.06.2018 ob 23:52
Vodja AfD-ja: "Nacizem le ptičji kakec v nemški zgodovini"

Nacizem je bilo eno velik kup dreka, ki še do danes ni počiščeno in ki močno zaudarja daleč naokoli.
Lepi primeri so Hrvaška, Ukrajina, baltiške države, Španija, Madžarska in Tudi Poljska.
Epafrodit
# 02.06.2018 ob 22:01
...da so "Hitler in nacisti le ptičji kakec,

...ki je posral vso Evropo.
Kobalt
# 02.06.2018 ob 18:57
Ah dej no @lahk, prilepiš apologetski prispevek, ki relativizira sovražni govor. Toliko pa še RTV ne more biti pristranski.

ALTright je napisal(-a)

Takoj so se spravili na predsednika SDS zaradi bojda sovražnega govora kandidatke SDS, Lucije Ušaj Šikovec. Ob tem pa lahko povemo, da je bilo na RTV v preteklosti vrsto dogodkov, ki so bili precej hujši od nekih v najhujšem primeru neprimernih twitov.


Da "so se spravili" na predsednika SDS se mi zdi nekako logično, glede na to da iz te smeri prihajajo najbolj pritlehni komentarji, ki prej kot gospodi pritičejo primitivcem. Mislim, da tudi ni potrebe po užaljenosti; voditelji so pač spraševali relevantno osebo, ki Janša kot predsednik stranke, katere avtorica tvita tudi je. Se je pa Janša vrhunsko sprenevedal. A če smo pošteni, niti ni ostro obsodil zapisa, po drugi strani pa niti ni arogantno branil primitvnih besed poslanke. Napredek, če ne bi bil ravno predvolilni čas, tako pa je vse skupaj izgledalo kot zrela taktična poteza.

Bi bilo pa objektivno s tvoje strani, če bi prilepil še čivk poslanke Ušajeve, ki govori o kančku pameti, ki da jo premore je le še nacisti. Ampak, verjetno tako označba tvita ne bi zdržala oznake "v najslabšem primeru neprimerno".
Kekec99
# 03.06.2018 ob 06:33
Glede na to da so nemški jezik izumili razni pesniki, pisatelji, ..., v 16. stoletju, zgodovine ne morejo imeti ne vem koliko. Najbrž pa ta stric misli da so arijci, tako kot je mislil tisti možicelj z smešnimi brki ki je vodil naciste.
RJSlo
# 02.06.2018 ob 18:43
Vodja AfD-ja: "Nacizem le ptičji kakec v nemški zgodovini"
---------------------------------------------------------------
No ja. Če bi izpeljali denacifikacijo, kot se šika, bi bilo danes v Nemčiji 0, zero skrajnežev. Če pa bi obveljal Rooseveltov predlog bi bila danes Nemčija samo in edino kmetijska država. Pa še število živine bi bilo omejeno.
SamoRes
# 03.06.2018 ob 09:52
Desničarji pri nas vedno pozabijo, da so hoteli skrajni desničarji Nemčije in Italije iztrebit slovenski narod.
josh k.
# 02.06.2018 ob 19:12
Mladi iščejo vzor, če ga doma ne dobijo lahko zaidejo. Nekateri pač tudi doma dobijo podobne zglede.
stewie
# 02.06.2018 ob 18:26
Po tej logiki so povojni poboji na Slovenskem le mušji kakec v zgodovini našega naroda.

Možakar na sliki pa očitno žaluje za Hilterjev poraz, obenem pa močno spominja na tale osebek iz Family Guyja.
https://www.youtube.com/
watch?v=ZETKvSxAVnA
REsnica
# 03.06.2018 ob 10:45
Nacizem sicer ni majhen kakec je pa velik drek. Je pa iz istega materiala....
REsnica
# 03.06.2018 ob 10:43
Desničarji so konstruktivni in imajo radi različnost, napredek in predvsem radi pomagajo ljudem v stiski in so zelo navezani na svoje sosede, predvsem tiste na jugu.
Desničarji nikakor niso zadrti in ne zagovarjajo genocida, poboje, načrtnega iztrebljanja ras, narodov..., drugače mislečih in ne obsojajo drugače verujočih, istospolnih, drugacnih ideologij....

Če bi bili na planetu vsi desničarji bi se vsi imeli radi!
sestenadva
# 03.06.2018 ob 11:47
Tomazzzinho, pa menda zaradi komunizma ne opravicujes nacizma? Eno in drugo je velik drek vsak zase in naj ne isceta izgovora drug v drugem.
lahk
# 02.06.2018 ob 18:12
Lov na izvajalce sovražnega govora je postal nacionalni šport v državah EU. Velikokrat je politična korektnost presegla vse meje dobrega okusa, ko praktično določenih stvari ne moremo več izrečti. Vendar to v zgornjem primeru, pa prav gotovo ni na mestu in žali veliko ljudi, ki so trpeli zaradi nacizma. Že prav, da imamo različna mnenja in poglede, vendar pa je potrebno nekje postaviti meje!
Ramus
# 03.06.2018 ob 12:12
"Gauland in dodal, da so "Hitler in nacisti le ptičji kakec v več kot 1000 letih uspešne nemške zgodovine,"

Bolj kot slonov drek, zaradi katerega še danes smrdi po celi Evropi,.... bi bil bolj pravilen opis nacizma v Nemčiji.
komsomolec
# 02.06.2018 ob 21:47
saj, kaj bi se sekirali. pri nas se tudi slavi kolaboracija, domobranci in ustaši.
kontinuiteta cerkvenega totalitarizma.
lemur
# 02.06.2018 ob 23:53
1000 let oziroma vsi trije rajhi. Da ne bo očital, da nimajo posluha za Heimat/Vaterland... "Heute gehört uns Deutschland...", pa to.
JozekVeseli
# 02.06.2018 ob 22:23
Jaz sem pa mislil, da so Afd domoljubna stranka.
kapljač
# 03.06.2018 ob 15:28
Zaradi politike vladajočih, ki pretiravajo radi, je med Nemci nastala posledica in odziv prvi in tudi z enim drugim načinom pretiravanja.
masterjoze
# 03.06.2018 ob 14:15
Se spomnite, kaj se je zgodilo z Nemčijo po prvi svetovni vojni - ko so jo vsi obtožili edine odgovornosti za vojno, razdelili njeno ozemlje, prepovedali vojsko...?
To je bil glavni razlog, da je prišel Hitler na oblast.
70 let po drugi svetovni vojni, pa so z Nemci delali še dosti hujše stvari. Čez 30 milijonov Nemcev je bilo izgnanih, najmanj kakšen milijon pobitih po vojni, v nadaljevanju pa se je izkoriščalo nacizem za masovni uvoz migrantov in načrtno spodkopavanje avtohtonosti domačega prebivalstva.
Obravnavanje nacizma (in še vsega kar naj bi bilo po liberalni logiki povezano z nacizmom - recimo proti-migrantska politika) kot 'absolutno zlo' je pač nerealno, in ne more trajat v nedogled. Rezultat je ta, da nihče več ne pada na strašenje z nacizmom. Nemcem bo slej ko prej tega dovolj in samo upamo lahko, da se ne bo ponovil še hujši scenarij kot leta 1930
Ramus
# 03.06.2018 ob 12:16
"Vodja AfD-ja: "Nacizem le ptičji kakec v nemški zgodovini"

Res pa sem proti selektivnosti v zgodovini, ker so evgeniko in programe za ustvarjanje "superiorne rase" nacisti dobili iz ZDA, zibelka evgenike pa je Velika Britanija, od koder se je ta kuga razširila praktično po vsem svetu,.... Tako da gledano iz takšne perspektive je svet takrat bil veliki kup govna in danes ni nič kaj bolje, še danes namreč svetu vlada ista ideologija, ki je sprožila obe svetovni vojni in bo tudi tretjo - socialni darvinizem.
cairns
# 02.06.2018 ob 22:03
Vodja AfD-ja: "Nacizem le ptičji kakec v nemški zgodovini"

Odvisno od velikosti ptiča. Že 50 milijonov mrtvih oseb je zasralo nemško zgodovino kar obilno. Se pa to ptičje sranje nadaljuje vse do sedaj. Projekt nacistov z drugimi sredstvi se imenuje združena EU pod nemškim vodstom. EU kateremu vsi tako veselo ploskamo.
Vsi pokazatelji jasno kažejo da Nemčija vodi kolo in ne pijandura Juncker, ali komisarji ali EU parlament.
neprilagojen
# 02.06.2018 ob 19:24
nekoc so bili fasisti in nacisti tisti kateri so preganjali drugace mislece in ves cas so videli komunisticne slogane, danes pa so politicno korektni in v vsemu vidijo sovrazni govor
nazivi in ljudje so se spremenili, dejanja niti malo
v tistem casu je bilo "cool", ce si nacist, danes je pa "cool ce spadas v politicno korektnost
ne glede kateri ekstremizem je, vedno ostane ekstremizem in to pomeni zlo za clovestvo
Tomazzzinho
# 03.06.2018 ob 10:40
Nemci so zelo dobro počistili svojo zgodovino. Vedo, da imajo nacizem nekje v genih in bodo poskrbeli, da ga ne bo več. Medtem pa pri nas pridno častímo komunizem, nikogar nismo obsodili in zaničujemo žrtve, ki jih je povzročil. Nacizem je trajal le dobro desetletje, komunizem pa nam vzel cela desetletja, cele generacije. Neprimerljivo.
Robiland
# 03.06.2018 ob 01:17
CDU, vas cas mineva, folk odpira oci.
Kazalo