Babiševa prva vlada januarja v parlamentu ni dobila dovolj podpore. Foto: Reuters
Babiševa prva vlada januarja v parlamentu ni dobila dovolj podpore. Foto: Reuters
Češka
Babiševa nova manjšinjska vlada. Foto: Reuters

Nova vlada je že prisegla pred češkim predsednikom Milošem Zemanom. Vlado sestavlja deset članov Babiševe stranke Ano (Da) in pet socialdemokratov.

Ano, ki je kampanjo utemeljila na boju proti korupciji, je na volitvah oktobra lani zasedla 78 sedežev v 200-članskem parlamentu (29,6 odstotka), a se je njen voditelj Babiš mučil s sestavljanjem kabineta. Zaradi obtožnice zaradi domnevne zlorabe evropskega denarja z njim namreč ni želela v vlado nobena druga stranka. Na začetku meseca mu je končno uspelo doseči dogovor s socialdemokrati (ČSSD), ki imajo 15 sedežev. A Babiš jim je obljubil, da bo odstopil, če bi policijski postopek v povezavi z domnevno zlorabo evropskih sredstev pokazal, da je kriv.

Obljubil, da v državo ne bo spustil muslimanov
Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž, je Babiš predvolilno kampanjo gradil tudi na obljubah, da v državo ne bo spustil muslimanov. Na Hradčanih je v prisegi dejal: "Obljubim vam, predvsem pa našim državljanom, da se bo naša vlada borila predvsem za varnost naših državljanov. Pa ne samo v naši državi, predvsem se bomo borili proti nezakonitim migracijam in za naše interese v Evropi."

Zaplet z zunanjim ministrom
Kot dodaja Fijavževa, bo prvič od padca komunizma vidnejšo besedo dobila protinatovska komunistična stranka (KSČM). Prvi zaplet se je zgodil ob imenovanju zunanjega ministra iz Socialdemokratske stranke, evropskega poslanca Miroslava Pocheja, ki ga predsednik Zeman ni želel potrditi, ker naj bi imel do priseljevanja premalo ostra stališča. Mediji sicer navajajo, da gre pri zapletu predvsem za to, da je Poche na nedavnih predsedniških volitvah uradno podprl Zemanovega protikandidata Jiri Drahosa. Pišejo tudi, da bo Poche v vsakem primeru dobil visok položaj na zunanjem ministrstvu – kot namestnik ali svetovalec ministra. To funkcijo bo tako začasno opravljal vodja ČSSD-ja in novi notranji minister Jan Hamček, ki je tudi namestnik premierja.

Babiš sicer obljublja višje plače učiteljem in v celotnem javnem sektorju, višje pokojnine in hitrejšo gradnjo avtocest.

S potrditvijo nove vlade v parlamentu – glasovanje je predvideno 11. julija –, se bo končal dolgotrajen povolilni proces. Babiš je namreč prvo vlado, ki so jo sestavljali stranka Ano in neodvisni strokovnjaki, oblikoval že januarja, a ni dobila zadostne podpore v parlamentu. Je pa ta vlada odtlej opravljala tekoče posle.