Odgovorni urednik Attila Toth-Szenesi v redakciji portala Index. Foto: Reuters
Odgovorni urednik Attila Toth-Szenesi v redakciji portala Index. Foto: Reuters

"V ponedeljek zjutraj smo ugasnili portal za nekaj trenutkov, da bi tisti, ki se jim zdimo pomembni, videli, kako je brez nas," je po poročanju Reutersa dejal urednik portala Attila Toth-Szenesi.

Lastnika povezana z Orbanom?
Novinarji portala so namreč zaskrbljeni nad možnostjo, da sta dva investitorja Gabor Ziegler in Jozsef Oltyan, ki sta prejšnji mesec lastniško prevzela portal in podjetje CEMP, ki trži oglasni prostor, povezana s premierjem Viktorjem Orbanom in vladajočo stranko Fidesz. Ziegler in Oltyan se na vprašanja o morebitni povezavi z Orbanom v ponedeljek nista odzvala, prav tako za komentar ni bil dosegljiv uradni govorec vlade Zoltan Kovacs.

Da bi zmanjšal finančno odvisnost od novih lastnikov, je Toth-Szenesi v ponedeljek sprožil spletno kampanjo množičnega financiranja oziroma t. i. crowd funding, s katero je do 13. ure zbral približno 31.000 evrov od 1.350 podpornikov.

Oglaševalci na Madžarskem rajši oglašujejo v "provladnih" medijih
Na Madžarskem je v zadnjih letih precej časopisov, radijskih in televizijskih postaj, ki so bile kritične do Orbana, zamenjalo lastnike. Nekateri mediji so po spremembi lastništva zaprli vrata, drugi pa so spremenili uredniško politiko. Po raziskavi Reutersa so oglaševalci na Madžarskem bolj nagnjeni k oglaševanju v provladnih medijih kot pa v do Orbana kritičnih medijih.

Orban kritiziral Index
Madžarska vlada sicer zanika vmešavanje v medijsko svobodo in uredniško politiko skozi oglaševalski trg. Je pa Orban v preteklosti kritiziral portal Index, ki preiskuje domnevno vladno korupcijo, znan pa je tudi po člankih, ki kritizirajo Orbanovo politiko, predvsem na področju migracij.