Eksplozijo naj bi povzročilo uhajanje metana. Foto: EPA
Eksplozijo naj bi povzročilo uhajanje metana. Foto: EPA

V času eksplozije je bilo v rudniku okoli 110 ljudi, skoraj polovica globlje od 300 metrov. Pred rudnikom se je zbrala množica sorodnikov ujetih rudarjev, ki čakajo na novice, poroča BBC.

Po zadnjih podatkih je v eksploziji, ki je porušila dele rudnika, umrlo najmanj 40 ljudi. Gre za eno najhujših industrijskih nesreč v Turčiji po nesreči v rudniku v Somi leta 2014, ko je umrl 301 rudar.

Reševalne ekipe med počitkom. Foto: Reuters
Reševalne ekipe med počitkom. Foto: Reuters

Notranji minister Suleyman Soylu je sporočil, da so rešili 58 ljudi, še več kot deset jih ostaja ujetih v rudniku, poroča BBC. "Ocenjujemo, da je 15 naših rudarjev ujetih spodaj. Poskušamo jih rešiti," je dejal Soylu.

Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je predtem sporočil, da so enajst rešenih rudarjev prepeljali na zdravljenje v bolnišnici. Eden je bil iz bolnišnice že odpuščen.

Eksplozija je odjeknila na okoli 300 metrih globine. V "tveganem" območju med 300 in 350 metri je v času eksplozije delalo okoli 49 ljudi, je še povedal Soylu.

Domnevni vzrok eksplozije uhajanje metana

Vzrok eksplozije uradno še ni znan, tožilstvo je začelo preiskavo. Minister za energetiko Fatih Donmez sicer ocenjuje, da je eksplozijo povzročilo uhajanje metana. V rudniku trenutno ni požarov, prezračevanje v notranjosti deluje pravilno, je dejal Donmez in dodal, da je v rudniku prišlo do delnih zrušitev.

Območje rudnika v lasti državnega premogovniškega podjetja bo v soboto obiskal tudi predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je na Twitterju izrazil upanje, da bodo rešili vse preostale rudarje.

Leta 2014 je 301 delavec umrl v najhujši rudniški nesreči v Turčiji v zahodnem mestu Soma, okoli 350 kilometrov južno od Carigrada.

Ob eksploziji v rudniku v turškem mestu umrlo 41 rudarjev