Londonski župan Sadiq Khan poziva k razpisu novega referenduma o brexitu. Foto: Reuters
Londonski župan Sadiq Khan poziva k razpisu novega referenduma o brexitu. Foto: Reuters
Združeno kraljestvo bi moralo EU zapustiti 29. marca 2019. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May vseskozi zavrača pozive k razpisu drugega referenduma, saj je prepričana, da bo njena vlada izpeljala pogajanja z Brusljem. Foto: Reuters

V prispevku za današnjo izdajo časnika The Observer je londonski župan Sadiq Khan, sicer dolgoletni član laburistične opozicijske stranke, zapisal, da bi morali imeti ljudje priložnost zavrniti dogovor o brexitu, ki bo po njegovem mnenju slab za gospodarstvo, delovna mesta in javni zdravstveni sistem.

Pri tem je poudaril, da ima Združeno kraljestvo pod trenutnimi pogoji in kratkim rokom za dogovor dva možna scenarija: ali slab dogovor ali možnost, da do dogovora sploh ne bo prišlo, kar je po njegovi oceni še slabše.

Poziv k razpisu drugega referenduma o izstopu države iz Evropske unije je nekaj, na kar Khan sicer ne bi nikoli pomislil, da bo storil. Vendar pa so po njegovih pogajanjih pogajanja britanske vlade tako klavrna, da sta standard življenja in dela preprosto preveč ogrožena, zato ne vidi druge alternative od tega, da se ljudem preprosto ponudi še ena priložnost, da se izrečejo za obstanek v EU-ju, je zapisal.

"Ljudje niso podprli ideje brexita, da bi postali bolj revni, da je policija v stalni pripravljenosti zaradi izgredov ali da je zaradi nesodelovanja z EU-jem v boju proti terorizmu ogrožena naša nacionalna varnost," je zapisal.

"Oboje prinaša neopisljivo visoko tveganje in menim, da premierka Theresa May nima mandata, da tako brez sramu hazardira z britanskim gospodarstvom in življenjskimi pogoji ljudi," je zapisal Khan. Dodal je, da ni nikoli pričakoval, da bo podpiral izvedbo drugega referenduma, a delo vlade je tako klavrno, grožnje za življenjski standard in delovna mesta pa tako velike, da ne vidi druge možnosti, kot da ljudje dobijo priložnost, da vseeno ostanejo v EU-ju. K temu sodi javno glasovanje tako o vsakem dogovoru o brexitu, ki bi ga izpogajala vlada, kot tudi o brexitu brez dogovora in o možnosti, da Velika Britanija ostane v EU-ju, je še zapisal.

Izstop iz EU-ja 29. marca 2019
Mayeva je šele pred dvema tednoma odločno zavrnila vedno glasnejše zahteve po drugem referendumu v Združenem kraljestvu o brexitu, ki jih zahtevajo nekateri pravniki, gospodarstveniki in predstavniki sindikatov. Mayeva je odločna, da bo o brexitu le še eno glasovanje, in sicer v parlamentu, kjer bodo poslanci ali sprejeli ali pa odklonili končni dogovor z EU-jem.

Glede na to, da britanski vladi zmanjkuje časa, pa obstaja vedno večja možnost, da do končnega dogovora sploh ne bo prišlo. Britanski minister za finance Philip Hammond je prejšnji teden ministrom dejal, da bi se lahko dogovori o brexitu zavlekli tudi po 29. marcu, Mayeva je tudi to možnost zavrnila.