Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 11 glasov Ocenite to novico!
Luksemburg
Pravosodni ministri so na zasedanju v Luksemburgu sprejeli uredbo o evropskem javnem tožilstvu. Pravosodni ministri obravnavajo še vrsto drugih tem, na primer evropski informacijski sistem kazenskih evidenc (Ecris); skupaj z notranjimi ministri pa razpravljajo tudi o kazenskem pravosodju v kibernetskem prostoru. Slovenijo v Luksemburgu zastopata minister za pravosodje Goran Klemenčič in državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga, ki se bo v petek udeležil še zasedanja notranjih ministrov, na katerem bo v ospredju reforma schengena. Na fotografiji evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova in belgijski minister za pravosodje Koen Geens. Foto: EPA

Dodaj v

Evropska unija bo dobila evropsko javno tožilstvo

Novi organ bo preiskoval goljufije v škodo proračuna EU-ja
12. oktober 2017 ob 21:07
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Dvajset članic Evropske unije (EU), vključno s Slovenijo, je v četrtek v Luksemburgu po štirih letih pogajanj sprejelo zakonodajo za vzpostavitev evropskega javnega tožilstva, ki naj bi začelo delovati leta 2020.

Namen je zagotoviti učinkovit pregon kaznivih dejanj, ki škodijo finančnim interesom EU-ja. Evropsko javno tožilstvo s sedežem v Luksemburgu bo pod določenimi pogoji pristojno za preiskavo in pregon goljufij in drugih kaznivih dejanj, ki vplivajo na finančne interese EU-ja.

Odpravilo naj bi obstoječe pomanjkljivosti pri spoprijemanju s kompleksnimi primeri goljufij v povezavi s strukturnimi skladi EU-ja ali DDV-jem ter zagotovilo močnejši in boljši proračun EU-ja. Osrednjo vlogo bo imel evropski glavni tožilec, ki bo vodil urad. Pooblaščeni evropski tožilci v posameznih članicah bodo pristojni za dnevno izvajanje preiskav in pregona.

Vzpostavitev tožilstva je pomemben korak v evropskem pravosodnem sodelovanju, ki bo pomagal zavarovati denar naših davkoplačevalcev tudi v primeru čezmejnih kaznivih dejanj, je poudaril estonski pravosodni minister Urmas Reinsalu, ki je vodil zasedanje.

V Evropski komisiji pa poudarjajo, da bo vzpostavitev evropskega javnega tožilstva resnično spremenila pravila igre. Ker so številne goljufije v škodo proračuna EU-ja čezmejne, je potrebna tudi institucija, ki jih lahko ne le preiskuje, temveč tudi preganja, so še poudarili.

Klemenčič: Gre za zgodovinski trenutek
Slovenski minister Goran Klemenčič poudarja, da gre za zgodovinski trenutek, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ob tem so opozorili, da bo treba v Sloveniji spremeniti kazenski postopek, da ne bi ob uveljavitvi uredbe kršili pravnega reda EU-ja. "Že v pogajanjih se je izkazalo, da je Slovenija ostala zadnja država članica, ki še ni posodobila sistema preiskave kaznivih dejanj in omejila vloge preiskovalnega sodnika," opozarjajo na ministrstvu. "Ministrstvo za pravosodje je zato že pripravilo ustrezne spremembe zakona o kazenskem postopku, a je njihova usoda še negotova in odvisna od volje ter zavedanja poslancev državnega zbora," so še poudarili.

Da je evropsko javno tožilstvo preboj v boju proti korupciji, četudi ne gre za evropski FBI, so poudarili tudi v Transparency International. Ob tem so opozorili na osmerico, ki se projektu ni pridružila, zlasti na grožnjo korupcije pri uporabi sredstev EU-ja na Poljskem in Madžarskem.

Začetek delovanja tožilstva bo določila Evropska komisija na podlagi predloga evropskega glavnega tožilca po vzpostavitvi urada. To se ne bo zgodilo prej kot v treh letih po uveljavitvi uredbe, ki so jo danes sprejeli ministri. Pri projektu sodelujejo Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Grčija, Nemčija, Španija, Finska, Francija, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugalska, Romunija, Slovaška, Italija, Avstrija in Slovenija.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v govoru o stanju Unije septembra predlagal, naj se pristojnosti tožilstva razširijo tudi na kazniva dejanja v povezavi s terorizmom, kar podpirata Francija in Italija. Tudi Slovenija temu po navedbah pravosodnega ministrstva ne bi nasprotovala. A to bo tema prihodnjih razprav.

Evropsko javno tožilstvo se vzpostavlja v sklopu okrepljenega sodelovanja, ki se lahko uporabi, če pomemben predlog, ki se mora sprejeti s soglasjem, blokira ena članica ali manjša skupina držav. Preostale članice se lahko projektu pridružijo kadar koli.

To je peti primer, ko se je skupina članic odločila za okrepljeno sodelovanje na nekem področju v okviru pogodb EU-ja. O okrepljenem sodelovanju se govori tudi v primeru schengena in evra, vendar v teh dveh primerih ne gre za projekt na podlagi pogodb EU-ja. Okrepljeno sodelovanje so članice prvič zagnale leta 2010 na področju čezmejnih razvez, nato so na ta način uvedle evropski patent. Skupina držav se ga trudi vzpostaviti tudi na področju spornega davka na finančne transakcije. Četrti primer so čezmejna premoženjska razmerja med zakonci ali partnerji.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 12.10.2017 ob 21:23
Evropsko javno tožilstvo s sedežem v Luksemburgu bo pod določenimi pogoji pristojno za preiskavo in pregon goljufij in drugih kaznivih dejanj, ki vplivajo na finančne interese EU

Prvi, ki bi moral biti na seznamu obtoženih, je ravno Juncker. Ta gospod je omogočil multinacionalkam da so se izogibale plačilu davka. In to ravno s pomočjo Luksemburga.

Ta bruseljska gospoda res mislijo da smo bebci.
direndaj
# 13.10.2017 ob 12:22
Še nekaj sto uradnikov več...............še ena vreča brez dna.
April1699
# 13.10.2017 ob 14:18
Klemenčič je zagotovo izkoristil vsako možno prilko da si uredi novo službo v Bruslju!
Baba Tečna
# 13.10.2017 ob 12:12
Zakaj pa potrebujemo neko EU tožilstvo???
Saj se različni kriminal dogaja v nekih državah.... Recimo policijsko nasilje v Kataloniji je stvar Španije in se EU pač v to ne vtika.

Koga in kdaj bo pa to tožilstvo preganjalo?
galoper
# 12.10.2017 ob 21:45
Ustavimo to razraščanje administracije
J@st
# 12.10.2017 ob 21:39
Vzpostavitev tožilstva je pomemben korak v evropskem pravosodnem sodelovanju, ki bo pomagal zavarovati denar naših davkoplačevalcev.
---------------------
Na račun davkoplačevalcev.
Zanima me število novih birokratov in kakšno plačo bodo dobivali od naših davkov.
Roky89
# 13.10.2017 ob 13:34
Pa eni tuki res ne znate brati... Ta preiskovalec ne bo nič preganjal španske policije ali Junckerja, ampak modele, ki prijavljajo in izvajajo EU projekte za to, da si filajo denar v žep.
oziris.va
# 13.10.2017 ob 10:06
A je EU na poti, da se počasi preoblikuje v federacijo?
J@st
# 12.10.2017 ob 21:26
Evropsko javno tožilstvo se vzpostavlja v sklopu okrepljenega sodelovanja, ki se lahko uporabi, če pomemben predlog, ki se mora sprejeti s soglasjem, blokira ena članica ali manjša skupina držav
------------------
Diktatura in organ pregona?)))
Binder Dandet
# 13.10.2017 ob 07:06
Najprej se bodo lotili suma zlorabe policijskih pooblastil spanske policije na dan referenduma v Kataloniji.
Ori
# 13.10.2017 ob 06:58
ki vplivajo na finančne interese EU-ja
Končno bodo interesi korporacij zaščiteni. Navadni državljani pazite se, korporacije gledajo, kaj počnete.
mb128
# 12.10.2017 ob 21:16
Ups če bo to javno tožilstvo javno tožilstvo zares potem si predvajajo Rekviem mnogi v Eu!
pancho
# 12.10.2017 ob 21:09
Lahko bi imelo sedež v SLO
Kazalo