Harmsovi so vstop v državo prepovedali na letališču Šeremetjevo. Foto: EPA
Harmsovi so vstop v državo prepovedali na letališču Šeremetjevo. Foto: EPA

Rebecci Harms so po več urah čakanja na moskovskem letališču Šeremetjevo v četrtek zvečer oblasti pojasnile, da je nezaželena in da bi bil njen vstop v Rusijo zato nezakonit, zaradi česar je morala odleteti nazaj v Bruselj.

Po vrnitvi je povedala, da je ruska vlada očitno sestavila seznam nezaželenih posameznikov in s tem določenim evropskim politikom onemogočila vstop v državo, kar ji je sporočilo nemško veleposlaništvo, vendar pa ji ni znano, kdo je poleg nje še na omenjenem seznamu. Po njenih ugibanjih je mogoče, da so na seznamu vsi evropski poslanci, ki so glasovali za sankcije proti Rusiji zaradi njenega vmešavanja v ukrajinsko krizo.

Harmsova se je želela v Moskvi udeležiti sojenja ukrajinski pilotki Nadeždi Savčenko. Ta je obtožena umora ruske novinarke, ki je delovala na nemirnem vzhodu Ukrajine. Kljub diplomatskemu potnemu listu so Harmsovo na meji odslovili. Ruske oblasti se na incident še niso odzvale, za mejno kontrolo je zadolžena obveščevalna služba FSB.

Jeza v Berlinu in Bruslju
Preprečitev vstopa v državo je nemško zunanje ministrstvo označilo za "nesprejemljivo", pri ruskem veleposlaništvu v Berlinu in ruskem zunanjem ministrstvu pa so izrazili ogorčenje.

Tudi Evropska unija je obsodila ravnanje Rusije in preprečitev vstopa Harmsove v državo, čeprav je sama sprejela sankcije, kot je prepoved potovanja v EU, za številne ruske državljane. Po trditvah EU-ja je pomanjkanje transparentnosti Rusije glede tistih na črnem seznamu obžalovanja vredno in nasprotuje vizumskemu dogovoru med Brusljem in Moskvo.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je zatrdil, da incident škoduje odnosom med EU-jem in Rusijo, zato bo ruskemu veleposlaništvu poslal protestno pismo, s katerim bo rusko vlado pozval, naj prekliče odločitev.