Faymann in Spindelegger sta prisegla po posvetu s Fischerjem. Foto: EPA
Faymann in Spindelegger sta prisegla po posvetu s Fischerjem. Foto: EPA
Sebastian Kurz
Novi avstrijski zunanji minister je najmlajši vodja diplomacije v Evropski uniji. Foto: EPA
Protest na Dunaju
Na Facebooku se je zbralo že 40.000 nasprotnikov priključitve ministrstva za znanost gospodarskemu ministrstvu. Foto: EPA

Na čelu koalicijske vlade bo svoj drug mandat predsednik socialdemokratov (SPÖ) Werner Fayman, podkanclerski položaj pa je pripadel vodji ljudske stranke (ÖVP) Michaelu Spindeleggerju, ki bo prevzel tudi vodenje finančnega ministrstva.

Pred prisego sta se Faymann in Spindelegger sestala s predsednikom Fischerjem, da bi mu predstavila zadnje podrobnosti koalicijske pogodbe, ki so jo sklenili prejšnji teden, ter predlagane ministre in državne sekretarje.

Po oceni Fischerja je vnovična koalicija med SPÖ in ÖVP glede na rezultat septembrskih parlamentarnih volitev logična, prava in v interesu. Sam je prepričan tudi, da bo stabilna.

V novi vladi bo 14 ministrov in dva državna sekretarja, kar je dva sekretarja manj kot v prejšnji vladi. Menjav ni veliko, največ pozornosti pa je vsekakor vzbudil prihod 27-letnega Sebastiana Kurza iz ljudske stranke na položaj zunanjega ministra, kjer bo zamenjal svojega strankarskega šefa Spindeleggerja.

Uravnotežen proračun do leta 2016
Koalicijska pogodba na 124 straneh predvideva sanacijo državnih financ v prihodnjih petih letih in po napovedih naj bi bila Avstrija že leta 2016 brez strukturnega primanjkljaja, torej z uravnoteženim proračunom. Do tega naj bi prišli tudi s povišanjem trošarin na tobačne izdelke, alkoholne pijače in nova vozila.

Predvideni sta tudi nova pokojninska pogodba in dvig upokojitvene starosti do leta 2018 s sedanjih 58,4 leta na 60,1 leta. Uvedel se bo sistem malusov in bonusov, s čimer bodo podjetja dobila določen bonus, če bodo zaposlila starejše od 50 let.

Faymann je že v petek ocenil, da bo šlo za "zmerno konsolidacijo", brez drastičnih ukrepov, saj ti po njegovem mnenju niso potrebni. Položaj v Avstriji je namreč v primerjavi z drugimi državami dober.

Kanlcer je prepričan, da bo Avstrija še naprej ostala vzor v Evropi glede gospodarske moči in socialne varnosti. Naša severna soseda se ponaša z najnižjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji, ki je 4,8 odstotka.

Protesti zaradi ukinitve ministrstva za znanost
Prisego nove vlade pa so pospremili tudi protesti nekaj sto ljudi, ki so nezadovoljni, da je ministrstvo za znanost in razvoj prešlo pod gospodarski resor.

"Smo majhna država brez naravnih virov. Naša prihodnost je odvisna od dobre izobrazbe in znanja prihodnjih generacij - zato je ta znak popolnoma napačen v vsakem pogledu," je dejal nekdanji socialdemokratski kancler Franz Vranitzky.

Nekdanji finančni minister iz vrst SPÖ-ja Hannes Androsch je poudaril, da ima Avstrija dvakrat več univerz kot sosednja Švica, a zagotavlja le polovico denarja, kar pomeni podhranjeno osnovno raziskovalno delo.

Prisegla nova avstrijska vlada
Prisegla nova avstrijska vlada