Zunanji minister Yasay je dejal, da je bila predsednikova grožnja z izstopom iz ZN-a zgolj izraz
Zunanji minister Yasay je dejal, da je bila predsednikova grožnja z izstopom iz ZN-a zgolj izraz "globokega razočaranja in frustracije" nad to organizacijo. Foto: Reuters
Duterte zagrozil z izstopom iz ZN-a
Grožnja Duterteja z izstopom iz ZN-a

Filipini ne zapuščajo Združenih narodov, je v ponedeljek dejal minister Perfecto Yasay. Kot je pojasnjeval, je predsednik z izjavo "izražal globoko razočaranje in frustracijo". Po poročanju Reutersa je na novinarski konferenci Yasay še dejal: "Zavezani smo ZN-u kljub številnim frustracijam glede te mednarodne agencije."

Zunanji minister se je tako odzval na nedeljsko izjavo predsednika Duterteja, ki je zagrozil z izstopom iz ZN-a, potem ko je ta pozval h končanju kampanje zunajsodnih pobojev domnevnih zločincev, v kateri je bilo v zadnjih mesecih, odkar je Duterte prevzel naloge predsednika, ubitih na stotine ljudi.

To je sprožilo ostre kritike ZN-a in pozive h končanju teh pobojev. "Morda se bomo enostavno morali odločiti za izstop iz ZN-a. Če ste tako nespoštljivi do mene ..., vas bom pač zapustil," pa se je na pozive Svetovne organizacije odzval Duterte.

Število mrtvih še enkrat večje
Filipinska policija je medtem sporočila, da je število ubojev, povezanih z mamili, okoli 1.800, in ne okoli 900, kot je veljalo do nedelje. Poveljnik policije Ronald Dela Rosa je senatnemu odboru, ki preiskuje zunajsodne poboje, v ponedeljek dejal, da je bilo v policijskih operacijah ubitih 712 preprodajalcev in uživalcev mamil, policija pa preiskuje še 1.067 z mamili povezanih ubojev, ki so se po njegovih besedah zgodili zunaj običajnega policijskega dela. Gre za podatke, zbrane po 1. juliju, je dejal po poročanju Reutersa.

Dvodnevno preiskavo odbora je sprožila senatorka Leila de Lima, predsednikova ostra kritičarka, v okviru preiskave pa bodo porast ubojev morali pojasnjevati najvišji predstavniki policije in služb, ki se bojujejo proti mamilom.

Duterte zagrozil z izstopom iz ZN-a
Grožnja Duterteja z izstopom iz ZN-a