Filipinske oblasti neusmiljeno obračunavajo s preprodajalci mamil. Foto: EPA
Filipinske oblasti neusmiljeno obračunavajo s preprodajalci mamil. Foto: EPA
Rodrigo Duterte
"Mogoče nisem popolna izbira, a sem vaša zadnja možnost. Obljubim vam, da se bom spustil in umazal, samo da bodo stvari narejene, in vse to za filipinsko ljudstvo," je v predvolilni kampanji sodržavljane nagovarjal Duterte, ki mu pravijo tudi Kaznovalec. Foto: EPA

Filipinski komandosi so samo danes ubili šest telesnih stražarjev, ki so delali za Rolanda Espinoso, župana mesta Albuera, ki se je v torek sam predal oblastem zaradi povezav z nezakonito trgovino mamil. Duterte je Espinoso in njegovega sina pozval, naj se predata sama, sicer bosta ubita, če se bosta upirala aretaciji, poroča Reuters.

Take operacije so postale v zadnjih tednih popolnoma običajna praksa, je pa aretacija Espinosa nakazala, da se oblasti po prvem valu aretacij majhnih rib zdaj lotevajo tudi vplivnežev s politiki na čelu.

Umrlo naj bi okoli 770 ljudi
Od 30. junija, ko je Duterte prevzel predsedniško mesto, je bilo v policijskih operacijah ubitih blizu 400 ljudi, po poročanju filipinskih medijev in organizacij za človekove pravice pa je ta številka skoraj dvakrat večja. Umrlo naj bi okoli 770 ljudi, med njimi so jih 200 ubile različne civilne skupine, ki so se vzpostavile za boj proti mamilom.

Poziv ZN-u, naj njegovi organi obsodijo grozodejstva
Zaradi izjemno velikega porasta umorov človekoljubne organizacije pozivajo Združene narode, naj obsodijo porast zunajsodnih pobijanj. Kot poroča Reuters, naj bi filipinski senat začel preiskavo. "Pozivamo organe Združenih narodov za nadzor nad mamili, naj javno obsodijo grozodejstva na Filipinih. Teh nesmiselnih pobojev ni mogoče upravičiti kot nadzor nad mamili," je dejala Ann Fordham, izvršna direktorica organizacije International Drug Policy Consortium (IDPC), ki je usklajevala pripravo javnega poziva. "Njihov molk je nesprejemljiv, medtem ko vsak dan na ulicah pobijajo ljudi."

Duterte je, potem ko so oblasti odkrile zdajšnje tri policijske načelnike in dva nekdanja, ki so ščitili preprodajalce z mamili, obljubil, da bo javno objavil imena več deset guvernerjev, županov in drugih politikov, za katere pravi, da so vpleteni v trgovanje z drogami.

Kaznovalec, kot pravijo Duterteju zaradi njegovega neusmiljenega boja proti kriminalu, je na dan inavguracije pretekli mesec dal jasno vedeti, da bodo oblasti stopile na prste vsem kriminalcem. "Če poznate kakšnega odvisnika, ga sami ubijte, saj bi bilo za njegove starše to preveč boleče."

"Ubijte mamila, ne ljudi"
Med ubitimi je bil tudi 29-letni Michael Siaron, za katerega njegova žena trdi, da ni bil preprodajalec, bil pa je odvisnik. In na volitvah je volil za Duterteja. "Ubiti morajo tiste, ki si ne zaslužijo več živeti, tiste, ki so nevarni za družbo. Kajti tisti povzročajo škodo drugim. Ne pa nedolžnih ljudje," je dejala mlada vdova. "Ubijte mamila, ne ljudi."