Timo Soini je soustanovil in 20 let vodil nacionalistično stranko Finns, zdaj pa je napovedal svoj odstop. Foto: Reuters
Timo Soini je soustanovil in 20 let vodil nacionalistično stranko Finns, zdaj pa je napovedal svoj odstop. Foto: Reuters
Protest v Helsinkih
Protesti na shodu marca lani. Ljudje protestirajo proti varčevalnim ukrepom desnosredinske vlade. Foto: EPA

Soini je v svojem blogu zapisal, da na junijskem kongresu ne bo kandidiral za predsednika stranke. Če Finns ostane v parlamentu, si želi ostati na mestu zunanjega ministra, je dodal.

54-letni politik je nacionalistično stranko soustanovil in vodil 20 let ter jo z evroskeptičnim in nacionalističnim odnosom s političnega obrobja potegnil v ospredje med finančno krizo, leta 2015 pa se je stranka Finns prvič uvrstila v parlament. Vendar druga največja stranka zaradi kompromisov z varčevalno usmerjeno vlado v zadnjem času izgublja podporo, po javnomnenjskih raziskavah se z devetimi odstotki podpore uvršča na peto mesto.

Mogoči naslednik ostro proti EU-ju in prebežnikom
Najverjetnejši Soinijev naslednik je evroposlanec Jussi Halla-aho, ki je znan po svojem ostrem odnosu do priseljevanja in Evropske unije. "Osebno menim, da članstvo v EU-ju ni v finskem strateškem nacionalnem interesu," je dejal v intervjuju za finski časopis Iltalehti in napovedal, da bo junija najverjetneje kandidiral za vodenje stranke.

Hallo-aho je znan po svojih spornih predlogih, kot je recimo sankcioniranje organizacij za reševanje prebežnikov v Sredozemlju, saj naj bi ti opogumljali prebežniki na poti iz Afrike v Evropo.

Posledice za parlament
"Soinijev odstop lahko ima dramatične posledice. Ne verjamem, da Finns lahko ostane v parlamentu, če bo izvoljen Hallo-aho. To bi lahko peljalo v vladno krizo," je dejal profesor političnih ved Kimmo Gronlund.

Desnosredinska vlada premierja Juhe Sipile se spoprijema z demonstracijami in stavkami zaradi ostrega varčevalnega programa reform za nov zagon ekonomije po desetletju stagniranja.